Savjet liječnika: Kako se štititi od vrućina i na što posebno treba paziti

Hrvatsku je zahvatio toplinski val, temperature diljem zemlje već danima prelaze 30 stupnjeva, a vrhunac toplinskog vala očekuje se u četvrtak. Kako podnijeti nesnosne vrućine, na što pripaziti te kako pomoći sebi i drugima objasnio je Darko Sinjeri, specijalist hitne medicine.

“Dnevno Nastavni zavod za hitnu medicinu u Zagrebu ima 300-tinjak intervencija. Od toga bismo jedno 5 posto mogli pripisati vrućinama. Uslijed povišenih temperatura češće intervencije koje imamo su različite vrste kolapsa, ili nas nazovu kronični bolesnici kojima je pozlilo, jer unatoč terapiji koju uzimaju imaju tegobe”, rekao je Sinjeri.

Naglasio je važnost ponašanja sukladnog visokim temperaturama. “Jako je bitno ne izlaziti u najtopliji dio dana na otvoreno, između 11 i 17 sati. Ako izlazimo treba se adekvatno odjenuti, preporuka je da to bude prozračna odjeća, laganih materijala uz pokrivalo za glavu i zaštitne sunčane naočale”, rekao je.

Sinjeri je upozorio da bi osobe koje su zbog prirode svog posla primorane raditi na otvorenom, trebale prilagoditi svoje radno vrijeme tako da uzimaju česte pauze i odmore nakon svakih 30 do 45 minuta bivanja na suncu i dovoljno se hidratiziraju. Posebna pozornost treba se posvetiti starijim osobama.

“Problem kod starijih ljudi je što oni često ne osjećaju žeđ. Na ovako visokim temperaturama svi se znojimo i gubimo puno tekućine, i stariji i mlađi. Ako direktno ne osjećamo žeđ, osjećat ćemo možda neke druge simptome poput suhoće u ustima, otežanog govora, a dobar pokazatelj je i mokrenje. Ako je mokraća koncentrirana, mokrimo vrlo malo, tamnije je boje, i neugodnog mirisa, to je već jedan od pokazatelja da trebamo nadoknaditi tekućinu”, rekao je Sinjeri, gostujući na HRT-u.

Komentiraj