Davor Puklavec/PIXSELL

SAVJET HRVATSKE NARODNE BANKE Nastavljaju se povoljna gospodarska kretanja

Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) u srijedu je ocijenio kako su nakon snažnog intenziviranja gospodarske aktivnosti u trećem tromjesečju 2015. i krajem prošle godine nastavljena povoljna gospodarska kretanja.

“Nakon snažnog intenziviranja gospodarske aktivnosti u trećem tromjesečju 2015., i krajem protekle godine nastavljena su povoljna kretanja. Ostvaren je tako razmjerno snažan rast industrijske proizvodnje i trgovine na malo, a zaustavljen pad građevinske aktivnosti. Takva su kretanja blagotvorno djelovala na tržište rada, gdje je zabilježen nastavak rasta broja zaposlenih i smanjenje nezaposlenosti”, kaže se u priopćenju nakon današnje sjednice Savjeta HNB-a.

Dodaje se kako je godišnji pad potrošačkih cijena u prosincu usporen, odražavajući prvenstveno manji negativan doprinos cijena energije.

Monetarna politika HNB-a na kraju 2015. i početkom 2016. zadržala je ekspanzivan karakter pri čemu je ukinuta potreba izdvajanja deviznog dijela obvezne pričuve kod HNB-a, pa sada banke tim sredstvima mogu fleksibilno upravljati, kažu u središnjoj banci. Napominju da monetarna kretanja i dalje obilježava razduživanje poduzeća i stanovništva.

  • Kada je riječ o javnim financijama, prvih devet mjeseci 2015. obilježilo je povećanje prihoda uz istodobnu stagnaciju rashoda opće države pa je manjak na godišnjoj razini zamjetno smanjen, kažu u HNB-u.

Na sjednici održanoj pod predsjedanjem zamjenika guvernera Hrvatske narodne banke Relje Martića, te uz sudjelovanje ministra financija Zdravka Marića i predsjednika saborskog Odbora za financije i državni proračun Gorana Marića, u raspravi o financijskoj stabilnosti sustava naglašeno je da zadržavanje povoljnih uvjeta na međunarodnim financijskim tržištima smanjuje rizike za financijsku stabilnost Hrvatske.

No, relativno spori gospodarski oporavak u kombinaciji s brzim rastom i visokom razinom javnog duga, visokom izloženošću domaćih sektora promjenama kamatnih stopa te posljedično visoka premija za rizik zemlje predstavljaju glavne ranjivosti domaćega financijskog sustava, upozorava HNB.

Savjet HNB-a donio je i nekoliko odluka iz svoje nadležnosti. Financijskoj agenciji izdano je odobrenje za rad platnog sustava EuroNKS i dana je suglasnost na pravila rada tog sustava. Radi se o platnom sustavu koji obračunava nacionalne i prekogranične platne transakcije u eurima prema pravilima SEPA-sheme (SEPA – The Single Euro Payments Area – Jedinstveno područje plaćanja u eurima), koji bi uskoro trebao započeti s radom.

Članovi Savjeta HNB-a suglasili su se s odlukama nadzornih odbora triju banaka o produženju mandata dosadašnjim članovima uprava tih kreditnih institucija: Istarsku kreditnu banku Umag i dalje će voditi Miro Dodić kao predsjednik, u upravi Kreditne banke Zagreb predsjednik će i dalje biti Boris Zadro, a članica uprave Nataša Jakić Felić. U Sberbanci suglasnost za novi mandat člana uprave dobio je Mario Henjak.

Komentiraj