SAVEZNIŠTVO Merkel i Macron o reformama eurozone

epa

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarali su u petak u Parizu o izgledima za dogovaranje reformi eurozone i izjavili su da su predani jačanju bloka jedinstvene valute i Europe kao cjeline.

Merkel, koja vjeruje da će socijaldemokrati (SPD) odobriti pokretanje formalnih koalicijskih pregovora s njenim konzervativcima na posebnom stranačkom kongresu ovoga vikenda, došla je u Pariz na razgovore s Macronom nakon što su se dvoje čelnika dogovorili na summitu EU-a prošli mjesec da će napraviti zajedničke planove za eurozonu do ožujka.

Merkel je rekla tijekom posjeta Parizu da ne vidi veliku razliku između ambiciozne vizije za Europu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i plana za koalicijske pregovore koji su sastavili konzervativci i SPD.

“Njemačka i Francuska mogu i trebaju preuzeti vodstvo po mnogim pitanjima (koja se odnose na Europu) i stoga shvaćam da Francuska čeka da mi dobijemo novu vladu”, kazala je Merkel na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Macronom.

Macron je kazao da se još trebaju “definirati detalji” reformi. “To će biti tema naših razgovora danas i u tjednima i mjesecima koji će slijediti kako bi definirali put koji će nas odvesti u tom smjeru”, rekao je francuski predsjednik.

“Na širokoj osnovi apsolutno ne vidim razliku. To je Europa koja mora imati zajedničku vanjsku politiku glede strateških pitanja, Europa koja mora stvoriti svoju vlastitu politiku razvoja, Europa s obrambenom politikom i Europa koja mora biti ekonomski snažna”, dodala je Merkel.

Kazala je da dvije zemlje mogu postići relativno brz napredak u područjima kao što su zajednička korporativna porezna struktura i bankovna unija za eurozonu.

Bez dogovora Njemačke i Francuske, koje čine 50 posto proizvodnje eurozone, malo je vjerojatna realizacija bilo kakve ambicije za poboljšanje europske ekonomske i monetarne unije i odoljevanje budućim krizama.

Komentiraj