Svijet
Decoration icon

Rusija

Saveznici Navalnog optužuju Kremlj da sprečava njegovu evakuaciju u Njemačku

Autor:

epa08615108 A man holds a poster with sign that reads 'Navalny let's live' during single picket to supporting Alexey Navalny in St. Petersburg, Russia, 20 August 2020. Russian opposition activist Alexei Navalny was placed in the hospital after he felt bad on board of a plane on his way from Tomsk to Moscow. The flight was interrupted and after landing in Omsk, Navalny was admitted to the hospital with the suspicion of a toxic poisoning.  EPA/ANATOLY MALTSEV

EPA/ANATOLY MALTSEV

 

Saveznici Alekseja Navalnog optužili su u petak Kremlj da sprečava njegovu medicinsku evakuaciju u Njemačku te rekli da mu  time ugrožavaju život jer sibirska bolnica u kojoj je hospitaliziran nije dovoljno opremljena.

Žestoki kritičar Vladimira Putina i njegovih pobočnika u teškom je stanju nakon što je popio čaj u četvrtak ujutro za koji njegovi saveznici vjeruju da je otrovan. Liječnik kaže da mu se preko noći stanje malo popravilo.

Julija Navalni, supruga, i Kira Jarmiš, njegova glasnogovornica, govorile su protiv Kremlja pošto je njegov liječnik u sibirskoj bolnici koji liječi Navalnog rekao da bi mu premještanje ugrozilo život jer je još uvijek u komi i nestabilnom stanju.

“Zabrana transporta Navalnog pokušaj je ubojstva, a sada to čine liječnici i podmukle vlasti koje su to odredile”, napisala je Jarmiš na društvenim mrežama.

Ona je rekla da su liječnici isprva pristali na njegovo premještanje, ali su u posljednji čas odustali od dogovora.

“Ta odluka naravno nije njihova, to je odluka Kremlja”, napisala je Jarmiš.

Kremlj je u četvrtak rekao da će medicinske vlasti hitno razmotriti svaki zahtjev za premještanjem u europsku kliniku te da su otvorene u pogledu njegova zdravstvena stanja.

Spor je nastao kad je u Omsk, grad u kojemu je Navalni hospitaliziran, sletio zrakoplov njemačke zračne hitne službe s namjerom da ga preveze u Njemačku na liječenje, ako je moguće.

Glavni bolnički liječnik Aleksandar Murakovski međutim rekao je da se moraju riješiti mnoga pravna pitanja prije nego mogu predati Navalnoga europskim liječnicima.

Pet je mogućih dijagnoza, a testovi će biti unutar dva dana, rekao je.

Murakovski je odbio odgovoriti na pitanje je li Navalni otrovan.

Navalnijev tim citirao je policijskog dužnosnika koji je rekao da je u njegovu tijelu identificirana vrlo opasna tvar koja predstavlja rizik za sve u njegovoj okolini i zbog toga moraju biti u zaštitnim odijelima.

Navalnijevi ljudi vjeruju da liječnici žele odugovlačiti ne bi li nestao svaki trag da je bio otrovan.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.