Savez potvrdio da konačni zdravstveni protokol za Prvu HNL još uvijek nije utvrđen

Povratak elitnog domaćeg nogometa sve je bliže, a uz klubove u velikim pripremama za nastavak HT Prve lige je i sam Savez, pod čijim okriljem se natjecanje i održava.

Javnost još uvijek nije službeno upoznata s detaljima zdravstvenog protokola koji će biti primjenjivan kada natjecanje počne, što i ne treba čuditi s obzirom na to da su prve utakmice (i to polufinala Hrvatskog nogometnog kupa) na rasporedu predzadnjeg i zadnjeg dana svibnja.

Jučer se na temu mjera zdravstvene sigurnosti po nastavku nogometnih natjecanja oglasio predsjednik Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i tom prilikom za HNTV izjavio: “Ukoliko jedan igrač postane zarazan, taj klub, odnosno momčad će prekinuti natjecanje, svi koji su bili u kontaktu sa zaraženim u period od 48 sati morat će u samoizolaciju”.

Na ovu temu za istu televizijsku kuću pričao je i doktor Saveza Zoran Bahtijarević, koji je potvrdio da će do nedjelje (17.05.) biti izrađen program za održavanje utakmica.

S obzirom na ove javne istupe spomenutih, zatražili smo od Saveza informaciju o tome je li (kao što je to slučaj u njemačkoj Bundesligi) izglasan i možda javnosti dostupan zdravstveni protokol kojim će se klubovi voditi po pitanju priprema za natjecanje, održavanje istih i situacije u kojima eventualno budu imali zaraženih djelatnika ili nogometaša i stručnog osoblja.

Glasnogovornik Saveza Tomislav Pacak obavijestio nas je da zdravstveni protokol postoji zahvaljujući Radnoj skupini za povratak natjecanja, te da se na tom dokumentu studiozno radi već mjesec dana. S obzirom na činjenicu da se, prema tvrdnjama Packa, dokument praktički na dnevnoj bazi prilagođava epidemiološkoj situaciji u zemlji, isti još uvijek nije dostupan za javnost, već služi kao lista uputa i preporuka klubovima, koji su detaljno informirani o sadržaju istog.

Izjavu gospodina Capka o slanju čitave momčadi u karantenu ukoliko jedan igrač bude pozitivan iz Saveza nisu htjeli komentirati, naglasivši da konačne odluke po tom i ostalim pitanjima koji se tiču epidemiološkog djelovanja nisu u rukama spomenute radne skupine, ali ni samog Saveza.

Podsjetimo, diljem Europe domaća natjecanja su u fazi priprema za nastavak, no metode pristupa zdravstvenom protokolu razlikuju se od države do države. U nekim zemljama savezi i nadležne organizacije kroz zdravstvene protokole preporučavaju nastavak natjecanja klubova u kojima eventualno bude pozitivnih nogometaša ili članova stručnog stožera, dok u drugima postoje odredbe prema kojima se preporučava upravo suprotno, dakle trenutno izoliranje svih igrača, stručnog stožera i djelatnika kluba koji su prijavljeni za nastavak natjecanja.

Ono što je činjenica jest to da odluke o ovim mjerama u konačnici donose nadležne epidemiološke službe, pa su mogući i scenariji u kojima će se preporuke saveza i organizacija ‘ignorirati’, što je u ovoj situaciji i očekivano.

Iz Saveza su nas na ovu temu za kraj podsjetili da još uvijek ne postoji službena odluka Stožera za civilnu zaštitu RH koja dopušta nastavak natjecanja, kao niti upute HZJZ-a po tom pitanju, te da ne bi imalo smisla objavljivati dokument čiji će konačni sadržaj ovisiti, naravno, i o tim uputama HZJZ-a.

S obzirom na istupe ključnih ljudi u ovom procesu, za pretpostaviti je da će u Hrvatskoj na snazi biti preporuka prema kojoj će se momčad u kojoj bude pozitivnih igrača izolirati na određeni vremenski period, no kao što vidimo iz priloženog postoji realna mogućnost da svjedočimo i suprotnom scenariju.

Komentiraj