Savez pokreće međunarodni turnir ‘Hrvoje Ćustić’

Hrvatski nogometni savez danas je službeno potvrdio da će se u čast tragično preminulog nogometaša Zadra Hrvoja Ćustića u travnju sljedeće godine održati prvi međunarodni turnir za nogometaše do osamnaest godina.

Ćustić je preminuo 3. travnja 2008. godine od posljedica udarca glavom u betonski zid na utakmici Zadar – Cibalia koja se igrala pet dana ranije. Za njegovu smrt nitko nikad nije odgovarao.

Odnos Saveza i obitelji Ćustić je tijekom godina ‘prolazio kroz uspone i padove’, a u nogometnim krugovima (pogotovo među igračima) dugo je trajala želja da se neko natjecanje posveti njemu u čast, bilo je trenutaka kada je postojala i jaka struja koja je predlagala da se Hrvatski nogometni kup zove njegovim imenom.

Danas je taj dio priče okončan potvrdom organizacije navedenog međunarodnog turnira, a detalje o istom prokomentirali su za službenu web stranicu Saveza predsjednik Marijan Kustić, predsjednik zadarskog županijskog saveza Darko Banić te Hrvojev otac Svetko.

Priopćenje krovne nogometne kuće u državi prenosimo u cijelosti.

Četrnaest godina prošlo je od Hrvojeve tragične smrti, a pokretanje turnira međunarodnog karaktera koji će nositi njegovo ime, s ciljem da postane tradicionalan, još je jedan dokaz koliki je trag on ostavio u zadarskom i hrvatskom nogometu. U HNL-u Hrvoje je zaigrao 127 puta, najviše za svoj NK Zadar, dok je za mlade hrvatske reprezentacije U-20 i U-21 ubilježio 10 nastupa.

“Kroz razgovor s Hrvojevim ocem Svetkom te Darkom Banićem, predsjednikom Nogometnog saveza Zadarske županije, dogovorili smo se napraviti nešto posebno u sjećanje na Hrvoja. Uvjeren sam da će turnir pod Hrvojevim imenom postati tradicionalan i međunarodno prepoznat te će kao takav zauvijek čuvati uspomenu na njega. HNS će stoga dati maksimalnu podršku organizaciji turnira “Hrvoje Ćustić”, a pritom nećemo zaboraviti veliku odgovornost da kroz kontinuirano ulaganje u nogometnu infrastrukturu i dosljedno provođenje licenciranja spriječimo bilo kakve slične situacije i tragedije u budućnosti”, izjavio je Kustić.

Na 12. obljetnicu smrti Hrvoje Ćustić upisan je u park Za sva vrimena na Poljudu

Organizacijski odbor turnira, na čelu s Darkom Banićem, već je odradio nekoliko pripremnih sastanaka i vrlo brzo mogu se očekivati novi konkretni detalji.

“Svi znamo što Hrvoje predstavlja zadarskom i hrvatskom nogometu i drago mi je da se pokreće jedan veliki događaj njemu u čast. Na nama je da damo sve od sebe da organizacija bude na najvišoj mogućoj razini i zato želimo uključiti sve ono najbolje što Zadar ima. Želim zahvaliti Hrvojevoj obitelji, koja nam je velika podrška u ovom projektu, kao i HNS-u na čelu s Marijanom Kustićem te Hrvatskom nogometnom klubu Zadar koji će također sudjelovati u organizaciji. Siguran sam da ćemo imati i podršku Grada Zadra, Zadarske županije, Turističke zajednice, Sveučilišta u Zadru i mnogih drugih te da ćemo svi zajedno prezentirati naš grad i državu u najboljem mogućem svjetlu, a sve u sjećanje na našeg Dvanaestog anđela”, kazao je Banić.

Osim što je ulica u kojoj se nalazi stadion Stanovi dobila naziv “Hrvoje Ćustić”, dugo godina čekalo se na nešto što će u sportskom segmentu očuvati uspomenu na njegov lik i djelo. Sada će se to napokon i dogoditi.

“Četrnaest godina je dugo razdoblje, ali za dobre stvari nikada nije kasno. Hvala gospodi Marijanu Kustiću i Darku Baniću koji su iskazali veliku želju, ali i poduzeli vrlo konkretne akcije da se turnir pokrene. Moja jedina želja je da se nikada ne zaboravi kakav je sportaš i čovjek Hrvoje bio te da njegovo ime bude trajna inspiracija mlađim naraštajima. Zato mi je drago da će turnir biti za mladiće do 18 godina i to međunarodnog karaktera. Vjerujem da ćemo prve godine okupiti najbolje hrvatske klubove te dovesti nekoliko zvučnih imena iz inozemstva i da će turnir doista biti na visokoj razini”, istaknuo je Svetko Ćustić.

Komentiraj