Savez i službeno pokrenuo postupak promjene nogometnog državljanstva za Igora Matanovića

Pred mladom hrvatskom nogometnom reprezentacijom do 21 godine starosti ključne su utakmice u borbi za plasman na Europskom prvenstvo koje se iduće godine igra u Rumunjskoj i Gruziji, a izbornik Igor Bišćan je na prije dva dana objavljenom popisu objavio i ime Igora Matanovića.

Devetnaestogodišnji Matanović još je u ožujku ove godine nastupao za U19 selekciju Njemačke kojoj je golom protiv Talijana i asistencijom u srazu s Belgijom pomogao pri kvalificiranju na EURO turnir. Od travnja je javno potvrđeno da je mladi napadač ipak odlučio nastupati za Hrvatsku reprezentaciju, a nastavno na uvrštenje Matanovića na popis pozvanih igrača za predstojeće okršaje U21 selekcije Hrvatske, danas je Savez potvrdio da su igrač i organizacija pokrenuli postupak promjene nogometnog državljanstva kako bi isti mogao i službeno početi nastupati za ‘mlade Vatrene’.

Matanović je rođen 31. ožujka 2003. godine u Hamburgu te je od osme godine bio igrač St Paulija za koji je u svom debiju sa 17 godina, devet mjeseci i 16 dana postigao pogodak i time postao najmlađi strijelac u povijesti kluba. U kolovozu prošle godine transferiran je u Eintracht, ali je i dalje ostao na posudbi u svom matičnom drugoligašu.

Prethodno nastupima za mlade reprezentacije Njemačke Matanović je u lipnju 2017. godine odigrao i tri utakmice za U14 selekciju Hrvatske koja je pod vodstvom Mladena Ivančića identičnim 0-1 rezultatima slavila u prijateljskim okršajima sa Sjevernom Makedonijom, Srbijom i Crnom Gorom.

Bišćan objavio popis igrača za ključne utakmice s Norveškom i Estonijom

Nakon nekoliko održanih razgovora s vodećim ljudima HNS-ove sportske politike, Igor je s obitelji donio odluku da u budućnosti želi nastupati za hrvatsku reprezentaciju te je HNS pokrenuo postupak pred Fifom radi promjene nogometnog državljanstva odnosno stjecanja prava nastupa igrača za Hrvatsku – stoji u službenom priopćenju Saveza koji prenosimo u cijelosti.

“Igora smatramo zaista velikim potencijalom te nas iznimno raduje njegova odluka da želi predstavljati Hrvatsku. To nije bila laka odluka mladiću koji je odrastao u Njemačkoj, ali uložili smo zaista puno truda kako bismo pokazali Igoru i njegovoj obitelji koliko nam je stalo do njega. Uvjeren sam da će se odluka pokazati ispravna i da će njegovi nastupi u hrvatskom dresu donijeti puno veselja i nama, ali i njemu i obitelji koja diše za Hrvatsku”, izjavio je tehnički direktor HNS-a Stipe Pletikosa.

HNS je danas predao bogatu dokumentaciju Fifi, poručuje Pletikosa:

“Ne možemo znati kada će Fifa riješiti predmet jer ne postoji obvezni rok, ali prema dosadašnjoj praksi vjerujemo i nadamo se da bi to moglo biti do okupljanja mlade reprezentacije, zbog čega je Matanović na popisu naše U-21 reprezentacije za utakmice s Estonijom i Norveškom. U svakom slučaju se nadamo pozitivnom raspletu slučaja jer vjerujemo da su argumenti na našoj strani.”

Izbornik U-21 reprezentacije Igor Bišćan biranim je riječima govorio o Matanovićevim kvalitetama na konferenciji za medije prilikom predstavljanja kandidata:

“Sretan sam što smo pridobili Igora, a pritom moram pohvaliti Savez koji je uložio ozbiljan napor da se to ostvari – Igor je bio jedan od glavnih igrača u Njemačkoj i nisu ga se lako htjeli odreći. Želim istaknuti ulogu izbornika Dalića koji je tu odigrao možda i presudnu ulogu te smo uz njegov angažman uspjeli prelomiti to na našu stranu. Njegov sam veliki navijač, vjerujem da će biti velika snaga naše reprezentacije. Igra na ozbiljnoj razini već sada, visok je, brz i zna – to govoljno govori.”

Napore Saveza istaknuo je i izbornik Zlatko Dalić:

“Sjajno je to što Savez radi, službe u HNS-u, i mi svi skupa zajedno. Kada pogledate da je Hrvatska u proteklom razdoblju pridobila Stanišića, Vidovića i Matanovića, koje je željela Njemačka, odnosno Sučića kojeg je željela Austrija – to je sjajno. Oni su ipak druga generacija Hrvata, i svejedno su izabrali Hrvatsku, što nije lako. To je zasluga svih u Savezu i prava stvar za naš nogomet jer smo dobili sjajne igrače za budućnost. Moramo nastaviti tako raditi i dalje, a ovi dečki su svojim odlukama primjer i onima koji dolaze.”

Komentiraj