SAVE THE CHILDREN: “Prvi put u povijesti cijela generacija prekinula je obrazovanje. Ovo je kriza bez presedana”

“Obrazovnom krizom bez presedana” nazvala je organizacija “Spasite djecu” (Save the children) utjecaj pandemije na školstvo: prvi put u ljudskoj povijesti, cijela generacija s više od milijardu i pol djece i mladih bila je prisiljena prekinuti školovanje, a od njih, i do deset milijuna mladih iz najsiromašnijih zemalja možda se nikad više neće vratiti u škole.

Te alarmantne podatke britanska humanitarna organizacija objavila je danas, naglašavajući kako bi oko sto milijuna djece moglo završiti u siromaštvu zbog razornih posljedica pandemije. To bi ih moglo lišiti daljnjeg školovanja, povrh 260 milijuna djece diljem svijeta kojima ni prije pandemije školovanje nije bilo dostupno.

Mnogi mladi ljudi mogli bi biti prisiljeni početi raditi, a djevojčice bi mogle biti natjerane na udaju i trpjeti različite oblike nasilja. Zbog toga bi i do deset miiljuna djece diljem svijeta, uglavnom u najsiromašnijim zemljama Azije i Afrike, moglo zauvijek napustiti školovanje. “Najsiromašniji su najpogođeniji”, navodi organizacija.

Istodobno, proračuni za obrazovanje u zemljama s niskim i srednjim prihodima zbog krize bi mogli biti smanjeni za 77 milijardi dolara.

“Oko deset milijuna djece možda se nikada neće vratiti u škole – riječ je o krizi bez presedana i vlade moraju hitno djelovati”, rekla je čelnica Save the Children Inger Ashing. “Vlade bi trebale povećati financiranje obrazovanja, a umjesto toga povećao se rizik od novih rezova, što će dovesti do dramatičnog porasta nejednakosti između bogatih i siromašnih, djevojčica i dječaka”, dodala je.

Save the Children poziva vlade i privatne donatore da povećaju financiranje obrazovanja kako bi se djeca vratila u škole kada to bude moguće, te kako bi se obrazovanje na daljinu omogućilo i onima koji nemaju pristup internetu i potrebnim alatima. Organizacija je procijenila kako pola milijarde djece trenutno nema mogućnosti učenja da daljinu.

Komentiraj