EPA/AHMED YOSRI

Saudijskom ministru za stampedo je kriva nedisciplina hodočasnika

Saudijski ministar zdravstva pripisao je stampedo u kojem je u četvrtak poginulo više od 700 osoba u Mini, blizu Meke, pomanjkanju discipline hodočasnika koji su skloni zanemarivanju uputa dužnosnika službi koje koordiniraju hadž.

“Da su hodočasnici slijedili upute, mogla se izbjeći takva nesreća”, kazao je Halid al-Faleh na javnoj televiziji El-Ehbarija nakon što obišao mjesto na kojem se dogodila najgora nesreća unazad 25 godina na godišnjem muslimanskom hodočašću. Po najnovijim podacima saudijske civilne zaštite, 717 osoba smrtno je stradalo, a 805 ih je ozlijeđeno u potpunom kaosu u koji se ponovno pretvorio ritual kamenovanja Sotone.

 

  • “Brojni hodočasnici kreću se ne poštivajući satnicu koju su odredili nadležni za organizaciju hadža”, rekao je on. “To je glavni razlog tog tipa nesreće”, izjavio je saudijski dužnosnik, najavljujući mobilizaciju svih službi u spašavanju i njegovanju ozlijeđenih.

 

Ministar je obećao “brzu i transparentnu” istragu.

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije Muhamed ben Najef naredio je istragu nakon stampeda, izvijestila je službena novinska agencija SPA.

Odluka je donesena u Mini na sastanku glavnih dužnosnika hadža, kojim je predsjedao prijestolonasljednik u svojstvu voditelja visokog povjerenstva hodočašća.

Zaključci istrage trebali bi biti podneseni kralju Salmanu, “koji će poduzeti odgovarajuće mjere” kako bi se ublažile posljedice te drame.

Komentiraj