EPA/ERIC FEFERBERG

Saudijski princ sastaje se s francuskim čelnicima, aktivisti negoduju

Saudijski princ Muhamed bin Salman u ponedjeljak je započeo s nizom susreta i događanja u Francuskoj, a službeni izvori se nadaju novom investicijskom partnerstvu sa saudijskom kraljevinom, prenosi dpa.

Princ, koji slovi kao vrlo moćan i utjecajan u saudijskoj monarhiji, nedavno se vratio s turneje po SAD-u gdje je predstavio svoj program “Vizija 2030” s fokusom na smanjenje ovisnosti o izvozu nafte kao glavnom motoru gospodarskog razvoja.

U ponedjeljak je zakazan susret i radni ručak s premijerom Edouardom Philippeom, a u utorak se sastaje s predsjednikom Emmanuelom Macronom.

No, posjet saudijskog princa ne prolazi bez kontroverzi. Skupina za ljudska prava je pisala predsjedniku Macronu i od njega zatražila da izvrši pritisak na bin Salmana kako bi njegova zemlja obustavila zračne udare na susjedni Jemen u kojima prvenstveno stradavaju civili.

Prijestolonasljednik sebe predstavlja kao reformatora, kako u zemlji tako i u inozemstvu, i vjeruje se da stoji iza odluke kojom je ženama dozvoljeno voziti, a po njegovom naputku otvaraju se i kino dvorane. Saudijska Arabija je također ublažila pravila o stranim ulaganjima.

Francuska se nada da će zajedno sa Saudijskom Arabijom ulagati u područja poput novih tehnologija i obnovljive energije, umjesto da se povremeno javlja na natječaje kao što je dosad bila praksa, pojasnio je izvor u Elizejskoj palači.

Prinčev posjet Francuskoj je znatno kraći i manje eksponiran nego posjet SAD-u, gdje je predsjednik Donald Trump pokazao puno razumijevanju za njegovu protuiransku politiku.

Macron, za razliku od Trumpa, odlučno podržava nuklearni sporazum Irana i šest svjetskih sila, uključujući i SAD, a koji Trump nastoji revidirati.

Reformist koji je protresao Saudijsku Arabiju

Nakon što je imenovan prijestolonasljednikom, Muhamed bin Salman je dobro uzdrmao ultrakonzervativnu naftnu velesilu s gospodarskim, društvenim i vjerskim reformama.

Nakon što je prošlog lipnja isplivao kao prvi u nasljednoj liniji, taj 32-godišnjak nadgleda najradikalniju transformaciju te Zaljevske zemlje u modernoj povijesti, potpuno potisnuvši u stranu svoje suparnike.

Poznat po inicijalima MBS, princ obećaje “umjerenu” Saudijsku Arabiju i mami međunarodne investitore da sudjeluju u njegovoj grandioznoj transformaciji gospodarstva koje sada potpuno ovisi o nafti.

Uhvatio se u koštac s moćnim klericima koji dominiraju životom Saudijaca i napravio pravu čistku među razmaženom, bogataškom elitom. Strpao je u pritvor stotine pripadnika kraljevske obitelji, ministre i poduzetnike u okviru istrage o korupciji teškoj 100 milijardi američkih dolara.

“Želimo živjeti normalan život. Život u kojem naša vjera podrazumijeva toleranciju, našu tradiciju dobrote”, kazao je bin Salman međunarodnim poslovnim čelnicima na konferenciji u Rijadu 2017.

“Čak 70 posto našeg stanovništva jer mlađe od 30 godina, i iskreno govoreći, ne želimo provesti idućih 30 godina u našim životima baveći se destruktivnim idejama. Uništit ćemo ih danas i odjednom”, kazao je princ.

Što se međunarodne scene tiče, podignuo je tenzije na Bliskom istoku povukavši inače tradicionalno staloženu monarhiju u kaljužu regionalnih suparništva.

Nadgledao je vojnu kampanju u Jemenu, izazvao sukob sa šijitskim suparničkim Iranom i pokušao izolirati Katar kako bi ga bacio na koljena.

Komentiraj