SAUDIJSKI MUFTIJA: Iranski vođe nisu muslimani, Iran osuđuje saudijski “ekstremizam”

FaH

Saudijski veliki muftija šeik Abdulaziz Al al-Šeik, najviši vjerski autoritet u zemlji, rekao je u izjavi objavljenoj u srijedu da vođe regionalnog suparnika Irana nisu muslimani te da sunitske muslimane smatraju svojim neprijateljima.

Al-Šeik je reagirao na komentare iranskoga vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija koji je kritizirao saudijske organizatore hadža i sugerirao da muslimanske zemlje razmisle o okončanju saudijske kontrole nad tim godišnjim hodočašćem.

Odgovarajući na pitanje o Hameneijevim komentarima iznesenima u ponedjeljak, Al al-Šeik je rekao da nije iznenađen.

“Moramo shvatiti da oni nisu muslimani … njihova mržnja prema muslimanima je stara i njihovi glavni neprijatelji su sljedbenici Sune”, prenosi arapski informativni portal na engleskom jeziku njegovu izjavu.

On je kazao da su iranski vođe “sljedbenici maga”, pojam kojim se referira na zoroastrizam, službenu vjeru u Perziji do invazije muslimanskih Arapa prije 13 stoljeća.

Primjedbe Al-Šeika, objavljene u listu Meka u utorak, izazvale su brzu reakciju iranskoga ministra vanjskih poslova Muhameda Džavada Zarifa koji je kritizirao saudijsku vahabijsku školu sunitskoga islama.

“Doista, nema sličnosti između islama Irana i većine muslimana i – netrpeljiva ekstremizma vehabijskih vodećih klerika i propovijedi saudijskih terorističkih umova”, napisao je Zarif u poruci na Twitteru.

Komentiraj