Katar mora promijeniti svoju politiku i prestati podržavati ekstremističke skupine, izjavio je u utorak u Parizu saudijski ministar vanjskih poslova čija zemlja i saveznici blokiraju tu malu zaljevsku zemlju, optuženu da podržava terorizam.

“Oni moraju promijeniti politiku”, prestati podržavati ekstremističke skupine, uplitati se u poslove drugih zemalja, prestati poticati neprijateljske politike i neprijateljske medije”, rekao je Abdel al-Džubeir novinarima u Parizu.

On je naglasio da Doha podržava Hamas koji potkopava palestinsku vlast i čiji čelnici se nalaze u Kataru kao i Muslimansku braću koju nekoliko zemalja smatra terorističkom organizacijom.

Ministar nije želio precizirati što točno očekuje od Katara i rekao da “postoji nekoliko mjera koje mogu poduzeti i oni znaju koje su”.

Na pitanje o namjerama Saudijske Arabije i eventualne želje izazivanja promjene režima u Kataru, on je odgovorio niječno i rekao da oni žele da Katarci ispune preuzete obveze prema drugim zemalja Zaljeva.

Katar se 2014. obvezao da neće primati islamističke čelnike i da će ublažiti ton televizijske postaje al-Jazeere koju se optužuje da je glasnogovornik islamista u arapskom svijetu.

Saudijska Arabija i njezini saveznici su prekinuli sve diplomatske odnose s Katarom i u utorak su počeli primjenjivati blokadu malog emirata, čime su u Zaljevu izazvali diplomatsku krizu bez presedana.

Komentiraj