EPA/YURI KOCHETKOV

Saudijska Arabija uhitila još nekoliko aktivistica za ženska prava

Saudijska Arabija uhitila je najmanje još tri aktivistice za ženska prava, samo nekoliko tjedana prije nego što će ženama ukinuti zabranu upravljanja automobilima, priopćila je međunarodna organizacija za ljudska prava u utorak.

Skupine za ljudska prava objavile su prošli tjedan da je pritvoreno sedam aktivista za ljudska prava, uglavnom žena koje su prije vodile kampanju za stjecanje prava da žene mogu voziti  te da se okonča saudijski sustav muškog starateljstva koji zahtijeva da žene prilikom važnih odluka moraju dobiti pristanak muškog rođaka.

Vlada je kasnije objavila da je tih sedam osoba uhićeno zbog toga što se sumnja da su kontaktirale sa stranim osobama i nudile novčanu pomoć “vanjskim neprijateljima”  te rekla da će vlasti identificirati i ostale koji su u to uključeni.

Državni mediji te su osobe označile kao izdajnike i “agente ambasade” što je naljutilo diplomate u Saudijskoj Arabiji, ključnom savezniku SAD-a. Usporedili su taj slučaj s represijom u susjednom Egiptu te su kazali da će njihove vlade privatno raspraviti o tom problemu sa saudijskim vlastima.

Službena kritika stranih vlada ipak je rijetka. Prijestolonasljednik Mohamed bin Salman nastoji pridobiti zapadne saveznike da podupru njegove reforme.

Tijekom njegovih nedavnih putovanja u SAD i Europu razgovaralo se o ulaganjima vrijednim stotine milijardi dolara.

Komentiraj