Saudijska Arabija prestaje financirati nogometne klubove

Saudijska Arabija obustavlja financiranje sporta i nogometnih klubova u pokušaju suzbijanja proračunskog deficita uslijed globalne krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, najavio je državni ministar financija Mohammed Al-Jadaan.

Uslijed pada cijena nafte te poniranja domaćeg gospodarstva kraljevstvo je uvelo mjere štednje koje će se odraziti i na nogometne klubove koji u znatnoj mjeri ovise o financiranju iz javnih izvora. Nogometni savez Saudijske Arabije, liga i klubovi će prema prognozama izgubiti oko 74 milijuna eura od TV prava ukoliko ne dođe do nastavka nogometne sezone. Saudijsko ministarstvo sporta pak svakom klubu za utakmicu na koju privuče više od 10.000 gledatelja plaća bonus od 250.000 eura.

Koliki je utjecaj države na saudijski nogomet najbolje pokazuje primjer iz 2018. godine kada je princ Mohammed bin Salman pokrio sve dugove tamošnjih klubova. Većina se odnosila na obveze prema igračima i trenerima od kojih su mnogi zbog toga potražili i zaštitu FIFA-e. Država je tad u nogometni sustav putem nadležnog tijela ubacila 315 milijuna eura čime je očistila sva dugovanja.

Istodobno dok saudijske klubove očekuje recesija kraljevstvo je putem investicijskog društva PCP Capital Partners pred preuzimanjem većinskog vlasništva nad Newcastleom od strane dosadašnjeg vlasnika Mikea Ashleyja za iznos od 300 milijuna funti. Dok se očekuje odobrenje Premier League kako bi se posao mogao zaključiti sve je više institucija koje se protive daljnjem ulasku saudijskog kapitala u engleski nogomet. Tako su putem pisma blokadu posla zatražili Amnesty International koji se žali na nepoštivanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji te katarska TV kuća beIN Sport zbog povezanosti te zemlje s ilegalnim TV streamovima utakmica Premier League.

Komentiraj