Žena pritvorena u Saudijskoj Arabiji nakon objavljena videa o njezinu posjetu povijesnom mjestu na kojemu je bila odjevena u minisuknju, oslobođena je bez optužbe, objavilo je u srijedu saudijsko ministarstvo kulture i informiranja.

Saudijska policija pustila je ženu u utorak navečer nakon što su je ispitivali nekoliko sati i zatim zaključili slučaj, navodi ministarstvo u izjavi.

Ona je oslobođena “nakon što je rekla istražiteljima da je video snimka postavljena na društvenim mrežama, na kojoj se vidi kako u minisuknji šeta povijesnim selom,  objavljena bez njezina znanja”, dodaje se.

Snimke žene u minisuknji i kratkoj majici obnažena pupka, pod naslovom Model Holud, dijeljene preko Snapchata, izazvale su veliku ogorčenost u toj konzervativnoj zemlji, a neki su pozivali na njezino uhićenje zbog kršenja strogih pravila oblačenja. Drugi Saudijci stali su joj u obranu, hvaleći njezinu hrabrost.

Saudijski zakoni obvezuju žene da prekrivaju kosu i tijelo, u skladu s tradicionalnim običajima. Zabranjeno im je voziti automobil i odvaja ih se od muškaraca s kojima nisu u srodstvu.

Saudijski državni mediji objavili su da je bila pritvorena u pokrajini Al Šakra, sjeverozapadno od Rijada.

Komentiraj