Saudijska Arabija oduzela državljanstvo Bin Ladenovom sinu

Pixabay

Saudijska Arabija oduzela je državljanstvo Hamzi bin Ladenu, sinu ubijenog čelnika al Qaede Osame Bin Ladena, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova te zemlje.

Američki State Department u četvrtak je objavio da nudi do milijun dolara nagrade za informacije koje bi dovele do uhićenja mlađeg Bin Ladena, nazvavši ga ključnim čelnikom al Qaede.

Hamza, za kojeg se vjeruje da ima 30 godina, bio je uz svog oca u Afganistanu uoči terorističkog napada na SAD 11. rujna te je provodio vrijeme s njim u Pakistanu nakon što je američka invazija na Afganistan u susjednu državu protjerala većinu vodstva al Qaede, tvrdi Brookings Institution, organizacija za društvena istraživanja.

Novi šef al Qaede Ayman al-Zawahiri predstavio je Hamzu 2015. u audioporuci. On je glas mladih u skupini čije ostarjelo vodstvo ima poteškoća regrutirati militante u svijetu u kojem je glavni poticaj na islamski terorizam bila Islamska država.

Hamza Bin Laden je od kolovoza 2015. objavio nekoliko poruka na internetu u kojima poziva na napade na SAD i njegove saveznike, stoji u priopćenju State Departmenta objavljenom u četvrtak.

Prijetio je i Amerikancima u inozemstvu i pozivao saudijska plemena da se udruže s Jemenskom al Qaedom na Arapskom poluotoku kako bi se zajedno borili protiv Rijada.

Američki vojnici ubili su Osamu Bin Ladena 2. svibnja te godine, unutar kompleksa koji je godinama koristio kao sklonište u sjevernom pakistanskom gradu Abbottabadu.

Pretpostavlja se da je Hamza u to vrijeme bio u kućnom pritvoru u Iranu, a dokumenti pronađeni u kompleksu pokazuju da su ga pomoćnici pokušali sjediniti s ocem.

Saudijska odluka o oduzimanju državljanstva donijeta je kraljevskom uredbom u studenom, stoji u priopćenju ministarstva.

Komentiraj