Saudijska Arabija i njezin ključni saveznik Bahrain u subotu su rekli da zaljevske države igraju ključnu ulogu u održavanju stabilnosti na Bliskom istoku gdje se suprotstavljaju “mračnoj vizijji” Irana.

Saudijska Arabija je okosnica regionalnog saveza pod američkom palicom, ujedinjenog protiv sve većeg iranskog utjecaja na Bliskom istoku, no ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu u Istanbulu 2. listopada zgrozio je međunarodnu zajednicu i pogoršao odnos Rijada i zapada.

“Trenutno imamo dvije vizije Bliskog istoka. Jedna je (saudijska) vizija svjetla… druga je (iranska) mračna vizija koja po regiji želi proširiti sektaštvo”, rekao je saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Džubeir (foto) na sigurnosnom summitu u Bahrainu.

“Povijest nam pokazuje da svjetlo uvijek pobjeđuje mrak… Pitanje je kako ćemo ih poraziti”, dodao je ministar.

Na konferenciji je sudjelovao i američki ministar obrane James Mattis koji je istaknuo da “kad neka nacija prestane poštivati međunarodne norme i zakon, ona slabi regionalnu stabilnost u trenutku kad je ona najpotrebnija”.

Dugo planirana konferencija koja se održava svake godine ovog je puta zanimljivija javnosti zbog Khashoggijevog ubojstva jer je na njoj Džubeir upitan kako će taj slučaj utjecati na vjerodostojnost Saudijske Arabije u međunarodnim i sigurnosnim pitanjima.

Ponovio je da će Rijad privesti pravdi one koji su odgovorni za to ubojstvo i naglasio da će im se sudiiti u domovini, dan pošto je Turska dala zahtjev za uhićenjem 18 Saudijaca osumnjičenih za taj zločin.

Saudijski ministar je kazao da su odnosi između Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog proizvođača nafte, i Sjedinjenih Država veoma čvrsti, pa je pohvalio “racionalnu” i “realističnu” vanjsku politiku trenutne američke vlade.

Ministar vanjskih poslova Bahraina, šeik Hhalid bin Ahmed Al Halifa, na konferenciji je rekao da će zaljevski blok ostati “temelj” regionalne sigurnosti i najavio da će iduće godine biti aktiviran predloženi sigurnosni savez između SAD-a, zaljevskih država, Jordana i Egipta.

Washington tvrdi kako bi Strateški savez Bliskog istoka (MESA) trebao služiti kao obrana protiv Irana i ekstremizma.

Mattis je u subotu rekao i da Rusija “ne može zamijeniti SAD” u toj regiji, prenosi agencija France presse.

“Oportunizam Rusije i njezina spremnost negiranja Asadovih kriminalnih aktivnosti spram vlastita naroda dokazuje njezino pomanjkanje iskrenog angažmana u poštivanju temeljnih moralnih načela”, kazao je američki ministar.

“Danas želim da bude jasno: prisustvo Rusije u regiji ne može zamijeniti dugogodišnji, stalni i transparentni angažman SAD-a spram Bliskog istoka, angažman koji ponavljam bez rezervi”, nastavio je Mattis.

“Podržavamo partnere koji odabiru stabilnost nasuprot kaosu”, zaključio je.

Upozorio je arapske čelnike da ubojstvo Khashoggija “mora sve brinuti” jer se tiče sigurnosti u regiji.

Komentiraj