Saudijska Arabija iranski nuklearni sporazum smatra manjkavim

EPA/YURI KOCHETKOV

Saudijska Arabija nazvala je u ponedjeljak nuklearni sporazum između Iraka i svjetskih sila “manjkavim dogovorom”, uoči susreta saudijskog prijestolonasljednika i američkog predsjednika Donalda Trumpa, velikih kritičara Irana.

“Naše mišljenje o nuklearnom sporazumu je da je to manjkav dogovor”, rekao je saudijski ministar vanjskih poslova Adel Al-Jubeir novinarima u Washingtonu.

Sastanak princa Mohammeda bin Salmana i Trumpa dolazi u vrijeme kada Rijad i Washington zatopljavaju odnose nakon napetosti u vrijeme bivše američke administracije.

Saudijska novinska agencija SPA objavila je da je princ u ponedjeljak odletio u SAD gdje će također posjetiti New York, Boston, Los Angeles, San Francisco i Houston.

To je prvi Salmanov posjet SAD-u otkako je postao nasljednik prijestolja.

Mladi ambiciozni princ pokrenuo je opsežne reforme s ciljem modernizacije vrlo konzervativne monarhije.

Ranije ovoga mjeseca otišao je na svoje prvo inozemno putovanje i posjetio Veliku Britaniju, u sklopu napora da zapadne saveznike uvjeri kako su “šokirajuće” reforme učinile njegovu zemlju, najvećeg svjetskog izvoznika nafte, boljim mjestom za investicije i tolerantnijim društvom.

Očekuje se da će Salman Washingtonu ponoviti stajalište da njegovom regionalnom suparniku Iranu ne treba vjerovati kada je riječ o nuklearnom sporazumu.

Iran i šest svjetski sila potpisali su 2015. sporazum koji je ukinuo većinu sankcija Iranu u zamjenu za usporavanje njegova nuklearnog programa.

Uprkos Trumpovim ranijim upozorenjima da će se povući iz dogovora s Iranom, on je u siječnju donio odluku o produženju sporazuma, ali i upozorio da to čini posljednji put.

Zatražio je od Francuske, Velike Britanije i Njemačke da do 12. svibnja zajednički poboljšaju sporazum, prvenstveno tako da se ukine ograničenje o trajanju sporazuma od deset godina.

Komentiraj