Saudijska Arabija i saveznici koji su prekinuli diplomatske veze s Dohom, objavili su u petak popis s imenima pojedinaca i organizacija povezanih s terorističkim aktivnostima koje podupire Katar koji je odmah taj popis nazvao neutemeljenim.

Fizičke i pravne osobe na tom popisu su “povezane s Katarom i s njegovim sumnjivim političkim programom”, ističe se u zajedničkom priopćenju Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata,  Bahreina i Egipta.

To pokazuje da Katar “s jedne strane tvrdi da se bori s terorizmom, a s druge ga podupire, financira i pruža utočište terorističkim organizacijama”, dodaje isti izvor.

“Četiri zemlje su se usuglasile i stavile na popis imena 59 pojedinaca i 12 pravnih subjekata”, dodaje se u zajedničkom priopćenju u kojemu se ističe kako “neće štedjeti napora” za njihov progon.

Uz Katarce, na popisu su pojedinci i organizacije iz Egipta, Bahreina i Libije.

Kriza je izbila u ponedjeljak kada su Saudijska Arabija, Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli diplomatske veze s Dohom, pod optužbom da održava veze s “terorističkim organizacijama i sektaškim skupinama koje žele destabilizirati regiju”, među kojima su spomenuli Muslimansko bratstvo, Islamsku državu i Al Kaidu.

Te zemlje, koje Kataru zamjeraju i približavanje Teheranu do daljnjeg su obustavile letove prema i iz Dohe te zatvorile svoje kopnene i morske granice s tim malenim emiratom bogatim plinom i naftom.

Katar je rekao da to priopćenje sadrži “neutemeljene optužbe” dodajući da je njegova borba protiv terorizma jača od one koju provodi “puno potpisnika tog zajedničkog priopćenja”.

Komentiraj