Saudijska Arabija dovršila val uhićenja u borbi protiv korupcije

EPA/YURI KOCHETKOV

Saudijska Arabija je dovršila svoj najveći val uhićenja u borbi protiv korupcije, a prikupljen novac, između 50 i 100 milijardi dolara, preusmjerit će se u projekte ekonomskog razvoja, otkrio je u ponedjeljak saudijski ministar.

“Koliko ja znam, to je tako”, odgovorio je ministar trgovine i investicija Madžid bin Abdullah al-Kasabi na Reutersovo pitanje o tome jesu li vlasti završile s pritvaranjem velikog broja službenika i poduzetnika.

“Vlada neće šutjeti kad vidi slučaj korupcije. Definitivno će djelovati”, rekao je ministar, no naglasio je da je to “zasad to”.

Prošlog su mjeseca pritvorene desetine prinčeva, službenika i poduzetnika. Ispitano je oko 200 ljudi, a zamrznuto oko 2 tisuće bankovnih računa. Ta je čistka učvrstila vlast princa nasljednika Mohameda bin Salmana.

Neki osumnjičenici će završiti na sudu, no vlasti s većinom njih žele postići financijske nagodbe, a prošlog su tjedna objavile da se one već sklapaju. Princ Miteb bin Abdulah, nekoć glavni favorit za saudijski tron, pušten je nakon što je pristao platiti milijardu dolara, otkrili su službenici.

Za primanje tih sredstava otvoren je poseban račun ministarstva financija, a ured državnog tužitelja procjenjuje da će na njega ukupno biti uplaćeno između 50 i 100 milijardi dolara, otkrio je Kasabi tijekom posjeta Washingtonu u kojem se susreo s američkim poduzetnicima.

“Ova će sredstva definitivno biti iskorištena za stanovanje i za opće potrebe, jer to je novac od naroda. Neće biti iskorišten ni za kakve druge stvari osim za razvojne projekte”, naglasio je ministar.

Očekuje se da će državni tužitelj u narednim danima objaviti priopćenje o napretku istrage koje će sadržavati broj pritvorenih i onih protiv koje će se podići optužnica, dodao je Kasabi.

Rijad želi velike američke i druge inozemne investicije kako bi smanjio svoju ovisnost o izvozu nafte. Kasabi je ustvrdio kako su američki poduzetnici djelomično zabrinuti zbog mogućih posljedica ove borbe protiv korupcije jer ne znaju kad će ona završiti.

“No svi smatraju da je ona dobra da državu jer su njezine vlasti vidljivo krenule u borbu protiv korupcije”, a to će na kraju stvoriti pravedniji teren za sve.

Ekonomske reforme koje provodi Rijad uključuju program privatizacije kojim bi se trebalo skupiti oko 300 milijardi dolara. U posljednjih 18 mjeseci nije postignut preveliki napredak jer pretjerana birokracija, nepouzdani pravni sustav i visoke cijene tjeraju investitore, tvrde strani poduzetnici.

Saudijska Arabija posljednjih je godina pogođena niskom cijenom nafte i vladinim mjerama štednje.

Komentiraj