Facebook/Komedija/Ines Novković

Satira “Opet on” o Hitleru premijerno u Komediji

Nakon brojnih europskih i svjetskih kazališnih te jedne filmske adaptacije, satirični roman “Opet on” njemačkog autora Timura Vermesa dobit će i hrvatsku kazališnu inačicu čija će premijera biti u petak 9. ožujka u zagrebačkom Gradskom kazalištu Komediji u režiji Marka Jurage, u čijoj redateljskoj viziji Adolfa Hitlera koji se budi nakon dugoga sna u suvremenoj Njemačkoj igra Dražen Čuček.

Na proplanku u Berlinu 2011. godine budi se Adolf Hitler, prespavavši tako od 1945. do danas i, malo pomalo, postaje medijska zvijezda. To je osnovni zaplet debitantskog romana njemačkog autora Timura Vermesa “Er ist wieder da” iz 2012. Roman je postao instant-hit, preveden je na 27 jezika, prodan u milijun primjeraka, a nakon brojnih kazališnih adaptacija, snimljen je i film pod nazivom “Look Who’s Back”.

Kako se ističe u najavi, služeći se Hitlerovom vizurom, komad “Opet on” na satiričan način promatra današnju politiku, današnje medije i suvremenog čovjeka općenito, pri čemu je paradoks u tome da, “iako niti u jednom trenutku ne stajemo na stranu Hitlera, postajemo itekako svjesni da se u velikoj mjeri počinjemo slagati s najvećim zločincem 20 stoljeća”.

Po riječima redatelja Jurage, riječ je o jednom od najboljih satiričnih romana u posljednjih deset godina, čiji sadržaj pruža “punokrvnu, pametnu komediju”, a čije su scenske adaptacije s velikim uspjehom postavljane na mnoge europske pozornice.

“Ova komedija ne tematizira zločine drugog svjetskog rata niti brani postupke nacističke vladavine Adolfa Hitlera. Ova komedija je satira o suvremenom čovjeku; počesto neukom, provincijalnom, koji je politički nepismen i nerijetko zaveden medijima i PR-om. Na više se mjesta u komadu postavlja pitanje može li suvremeni intelektualac pobijediti i probiti se kroz silinu političke korektnosti te u konačnici doći do pobjede nad neznanjem i/ili ignorancijom”, izjavio je Juraga.

U glavnoj ulozi Adolfa Hitlera nastupa Dražen Čuček. U ostalim su ulogama Ana Magud, Sanja Marin, Ronald Žlabur, Davor Svedružić, Igor Mešin, Fabijan Pavao Medvešek, Filip Juričić, Goran Malus, Mirela Brekalo Popović, Ivan Magud, Adnan Prohić, Vini Jurčić, Dajana Čuljak, Ivan Čuić, Jasna Bilušić, Zlatko Ožbolt i Nera Stipičević.

Tekst je adaptirao Marko Juraga, a dramaturški obradila Jelena Veljača. “Satirička drama o povratku Hitlera problematizira nekoliko gorućih pitanja suvremenog zapadnog svijeta. U prvom redu, dakako, propituje koliko je Europa kriva za jačanje desnice, koliki smo i danas rasisti prema strancima, a u drugom, donosi na pladnju ono što je bizarni fakat modernog društva – pitanje može li doista svatko s dovoljnim brojem klikova na netu danas postati zvijezda i jesmo li dovoljno slijepi da pored zdravih očiju “na vlast”/na televiziju dovedemo (opet) i samog Hitlera”, rekla je Veljača.

Scenograf je Darko Petrović, kostimografkinja Elvira Ulip, scenski pokret potpisuje Morana Paškiević, a oblikovatelj rasvjete je Igor Šeler.

Komentiraj