Sat za planet Zemlju: Ljubitelji prirode posadili 5 tisuća sadnica

FaH

Tristotinjak ljubitelja prirode u subotu je sadilo 5000 sadnica te tako pošumili jedan hektar šume, a sadnju su u povodu 10. Sata za planet Zemlju organizirali IKEA Hrvatska, Park prirode Medvednica i Hrvatske šume, priopćeno je izSata za planet Zemlju.

Ravnateljica Parka prirode Medvednica Snježana Malić-Limari podsjetila kako je prošla godinaprema službenim podatcima bila najtoplija godina u povijesti. „Zadnjih nekoliko godina područje Parka poharalo je osam oluja i jedan ledolom koji su nanijeli veliku štetu šumskom ekosustavu, posebno na južnoj strani središnjeg dijela Medvednice, napomenula je Malić-Limari dodavši kako je izvaljeno preko 50.000 m3 drvne mase, a otvorena su brojna manja klizišta te je oštećena infrastruktura za posjetitelje.

Zaključno s ovom akcijom, potrebno je pošumiti još 20 posto površine Parka, što se planira izvršiti tijekom ove godine, rekao je upravitelj Šumarije Zagreb Ivica Dugački dodavši kako je na Medvednici sanirano oko 95 posto površine zahvaćene elementarnim nepogodama.

U Satu za planet Zemlju ove godine sudjeluje 68 hrvatskih gradova, a znamenitosti Dubrovnika, Splita, Varaždina, Vukovara, Osijeka, Pule, Zadra, Zagreba i brojnih naših gradova, u 20,30 sati će se zamračiti te tako sudjelovati u najvećoj globalnoj volonterskoj akciji, uz bok s preko 7000 gradova iz 178 zemalja.

Komentiraj