Sastao se Znanstveni savjet, Beroš: “Svi se slažu da su nove mjere potrebne”

Znanstveni savjet Vlade raspravljao je u četvrtak na sastanku u Banskim dvorima o aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

Danas su se sastali prvi puta nakon potpisivanja apela 26 znanstvenika, među kojima je i 5 članova Znanstvenog savjeta Vlade. Nakon sastanka, najavljena je izjava za medije.

Nakon sastanka pred novinare je stao ministar zdravstva Vili Beroš.

Beroš je napočetku iznio podatke o novooboljelima i premiminulima od koronavirusa.

“Danas smo čuli puno toga novoga na sastanku. Danas je cilj bila prezentacija najnovijih mjera. Svi su suglasni, pogotovo u okolnostima blagdana, da su nove mjere potrebne. Svi se slažu da je covid sada teži od proljetnog. Ova bolest je vrlo čudna i neobična. Uočavaju se dvije faze bolesti, početna faza i druga faza – imunološka faza”, rekao je.

“Ne smije se previše čekati kod kuće s težim simptomima. Neki znanstvenici su naglasili i razorne posljedice na ekonomiju. Puno smo razgovarali o stanju u drugim zemljama. Tu nam je profesor Lauc pokazao brojne grafove. Ne znači nužno da su strože mjere učinkovitije, ne samo u ekonomskom nego i u zdravstvenom smislu. Ali vrijeme će nam ukazati na sve. Sutra ćemo prezentirati nove mjere”, kazao je.

Beroš je komentriao i nove mjere i propusnice. “Mjere se trebaju predstaviti sutra. Mogu potvrditi da je bilo riječi o propusnicama, ako se i bude nešto donosilo to će biti na županijskom nivou. Sutra ćete sve čuti ne mogu više reći. Ono što mudri ljude čine, uče na svojim ranijim pogreškama. Ono što je bitno, bitno je uočiti isto. Ako se ograničenje kretanja uvede, raniji elementi će se pokušati ispraviti.”

O sastanku s obiteljskim liječnicima: “Ne mogu biti na dva mjesta istovremeno, zato nisam bio na sastanku s obiteljskim liječnicima. Hrvatski građani trebaju jedinstvo liječničke struke. Sastanak je bio konstruktivan. Siguran sam da će doći od poboljšanja. U prvoj fazi cijepljenja, uloga obiteljskih liječnika neće biti toliko naglašena, jer će se prvo cijepiti zdravsteni djelatnici. Dok dođe na red cijepljenje širog pučanstva sve ćemo znati. Još se ne može predvidjeti ništa oko cjepiva”.

O otvaranju kafića i restorana: “Nismo o tome razgovarali, ali ne bi bilo primjereno. Čini se da brojevi blago padaju, ali nema mjesta za popuštanje već sada moramo biti odgovorni. Ponavljam, zimski covid nema veze s proljetnim. Ići će se na produljenje aktualnih mjera, ali strpite se do sutra.”

Izjavu je dao i Dragan Primorac. Rekao je da su imali intenzivan sastanak, koji je trajao gotovo tri sata.

“Uvijek postoje različiti stavovi. Postoji niz kliničkih slika koje se događaju nakon što se preboli covid, o tome smo razgovarali danas. Ali i o cjepivu. Mi kad smo se razišli nakon savjeta, čini se da su se svi složili s mjerama. Znanstvenici oko procijepljenosti vode prijepore. Koliko god ona bila, određena procijepljenost će smanjiti širenje virusa”, rekao je Primorac.

O sukobu interesa: “Plenković je rekao da ne postoji sukob interesa niti kod jednog člana savjeta. Potpisat će se izjava koju priprema Ministarstvo pravosuđa”, odgovorio je.

O mjerama kaže da će biti vrlo važno građanima reći da nakon blagdana ulazimo u jednu drugu situaciju. “Blagdani su period krize i moramo čuvati ljude koje volimo”, poručio je.

Komentiraj