Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u utorak u Mostaru, nakon susreta s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, da su srpski i bošnjački odnosi ključni za pomirenje na području jugoistoka Europe, dok je Izetbegović kazao da zasad ne postoje novi dokazi za pokretanja nove tužbe BiH potiv Srbije za genocid, nakon presuda Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju.

“Imali smo otvoren, iskren i ne lak razgovor. Zaključak obojice, a Bakir me može opovrgnuti, je da u sljedećem razdoblju intenziviramo kontakte, razgovore, dijalog, jer smatramo da su srpsko-bošnjački odnosi ‘kralježnica’ za opstanak Zapadnog Balkana u pravom smislu, za mir i sigurnost u cijeloj regiji”, kazao je Vučić nakon sastanka, koji je održan na marginama međunarodnog gospodarskog sajma u  Mostaru.
Vučić je kazao kako treba “spustiti ton” i probleme Srba i Bošnjaka rješavati u miru. “Srbi i Bošnjaci žive zajedno i u Srbiji i u BiH. Tako je bilo i tako će morati biti i u budućnosti. Čuvat ćemo mir i pravo na bolju budućnost u Srbiji i Bosni i Hercegovini”, kazao je Vučić.
Predsjedatelj BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović, koji je bošnjački član državnog vrha, istaknuo je kako ne postoji kolektivna odgovornost srpskog naroda za protekle tragične događaje iz rata, navodeći da pitanje obnove tužbe za genocid BiH protiv Srbije nije pitanje na koje on može dati odgovor.
“Ja nisam taj koji pokreće ili odustaje od tužbi. Mi nemamo novi dokaz koji bi vodio stvari u tome smjeru. Zato sudovi sude i tu ne treba biti ljutnje. To je način da se skine hipoteka odgovornosti s cijelog naroda”, rekao je Izetbegović.
Upitan o najavljenoj hrvatskoj blokadi poglavlja 23, Vučić je nakon susreta sa srpskim članom BiH Predsjedništva Mladenom Ivanićem izjavio da će se Srbija nastaviti ponašati u europskome duhu.
“Hrvatska odlučuje hoće li dalje blokirati put Srbije prema EU, ali će se Srbija ponašati u skladu s europskom praksom i dobrim susjedskim običajima”, rekao je Vučić u Mostaru.
Pri tome je ocijenio da tri zemlje Hrvatska, BiH i Srbija imaju obvezu ostvariti stabilnost i sigurnost za sve svoje građane.
“Ako ćete mi reći da je sve divno, i vaša reakcija i pitanja pokazuju da nije. Mnogo je bolje da imamo iskrene i otvorene odnose i da probleme rješavamo, nego da ih guramo pod tepih”, izjavio je Vučić o odnosima triju zemalja.
Osvrnuo se i na pojavu skidanja natpisa na ćirilici u Hrvatskoj navodeći da se to ne događa u Srbiji.
“U Srbiji nitko ne lupa table na latinici. Ponosan sam što toga nema, a ako bi toga bilo državni organi bi osudili i kaznili počinitelje takvog kaznenog djela”, rekao je Vučić.
Vučić se odvojeno u Mostaru susreo i s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, koji je istaknuo da ne postoji nijedan razlog da odnosi naroda i država ne budu puno bolji.

Komentiraj