SASTANAK U SLOVENIJI: Cerar o migrantskoj krizi s vatikanskim državnim tajnikom

FaH

Slovenski premijer Miro Cerar razgovarao je u utorak o migrantskoj krizi s vatikanskim državnim tajnikom Pietrom Parolinom, koji je doputovao u trodnevni posjet Sloveniji u povodu otvaranja nuncijature u Ljubljani.

“Slovenija s migrantima postupa s punim poštovanjem i humano, ali nas istodobno zabrinjava što EU još nema zajedničkog rješenja za krizu”, rekao je Cerar na konferenciji za novinare nakon susreta.

Dodao je da je dužnosniku Vatikana izložio svoju inicijativu da se migrantski val kontrolira već na granici Makedonije i Grčke.

Ako se migracijski val ne bude regulirao i smanjio, moglo bi doći do napetosti, destabilizacije Balkana i nastavka podizanja unutarnjih zidova među zemljama u EU-u, upozorio je Cerar koji smatra da bi to dezintegriralo Europu.

Kardinal Parolin je rekao da problem izbjeglica treba riješiti stabilizaciojom regija iz kojih dolaze, ali i na načelima humanosti i solidarnosti. Podsjetio je da upravo na tome ustraje papa Franjo, koji smatra da Europa ima i vrijednosti i kapacitete da riješi izbjegličku krizu i spasi ljude koji bježe od progona, konflikata i siromaštva, a žele sačuvati dostojanstvo.

Parolin će se u srijedu susresti sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom i otvoriti novu vatikansku nuncijaturu u glavnom slovenskom gradu.

Komentiraj