SASTANAK U BEČU: Svjetske i regionalne sile dogovorile se opskrbi oružjem

FaH

Svjetske i regionalne sile spremne su opskrbiti oružjem krhku libijsku vladu nacionalnog jedinstva, izuzimajući je iz UN-ova embarga na oružje, naveli su u zajedničkoj izjavi ministri vanjskih poslova nakon sastanka u Beču .

Međunarodna zajednica koja se okupila u Beču kazala je u završnoj izjavi da će “u potpunosti poduprijeti napore” nove libijske vlade i da je “spremna odgovoriti na zahtjeve libijske vlade oko obuke i opremanja predsjedničke garde i dopuštenih snaga” kako bi se ta zemlja uspješnije mogla boriti protiv džihadističke prijetnje.

Dvadeset i pet nacionalnih izaslanstava potpisalo je deklaraciju, među njima SAD, Rusija, Saudijska Arabija, Kina, Egipat, Tunis, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Italija.

“Jačanje sigurnosti i obrana zemlje od terorizma mora biti zadaća ujedinjenih i jakih nacionalnih sigurnosnih snaga”, rekli su ministri vanjskih poslova.

Vakuum u vlasti nastao nakon stvaranja dviju suparničkih libijskih vlada sredinom 2014., i kaos nakon svrgavanja diktatora Moamera Gadafija 2011. omogućio je Islamskoj državi da uspostavi uporište u toj sjevernoafričkoj naftom bogatoj zemlji. Embargo na oružje Libiji uveden je 2011.

Vlada nacionalnog jedinstva koju vodi Fayez al-Sarraj ima sjedište u Tripoliju te potporu međunarodne zajednice. Al-Sarraj je također sudjelovao na sastanku u Beču.

Pitanje jest hoće li se širiti terorizam, krijumčarenje i nestabilnost u toj zemlji blizu Europe ili će nova vlada biti sposobna vratiti stabilnost i smisao nacionalnog jedinstva”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

“U ovom je trenutku to još uvijek otvoreno pitanje”, kazao je Steinmeier novinarima uoči sastanka.

Komentiraj