HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

SASTANAK TOLUŠIĆA I RAMLJAKA ‘Za dugove je kriv Todorić, moguće su tužbe’

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sastao se s izvanrednim povjerenikom koncerna Agrokor Antom Ramljakom. Susretu je nazočio i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić.

Tema razgovora bila je aktualna problematika vezana, među ostalim, i uz nastavak poslovne suradnje članica koncerna Agrokor s poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj te o budućoj dinamici rješavanja dospjelih obveza koncerna Agrokor prema poljoprivrednim proizvođačima, najavili su jučer iz Ministarstva.

“Dug prema dobavljačima nije napravila vlada, nije ga napravio Ramljak, nije ga napravila Dalić, nego Ivica Todorić. I nitko od nas, a niti dobavljači, nije bio u famoznom tornju dosad. Zadnjih mjesec dana su svi u tornju i traže naplatu svojih dugovanja. Svi dobavljači su plaćeni nekim iznosima. Kompanije iz koncerna su dobile novac i proslijedile ga svojim malim dobavljačima. Očekujem da mali dobavljači budu u potpunosti namireni. To neće biti odmah, ali to očekujem. Vjerujem da ne bi trebalo biti problema oko toga. Ali to ne može biti sutra”, rekao je Tolušić na početku i time odmah otvorio temu oko toga kako se plaćaju dobavljači.

“Drago mi je da se nove obveze plaćaju u dogovorenim rokovima i da nema kompenzacija. I to se servirisa redovno. Očekujem stabilizaciju stanja vrlo brzo i da svi budu namireni. Ponavljam da za dugove nije kriva ova vlada nego Ivica Todorić. Mi pomažemo riješiti probleme kojih ne bi bilo da je poslovanje bilo normalnije proteklih godina”, rekao je Tolušić.

“Belje i PIK Vrbovec su dobili jednaki iznos novca, ali PIK je manje dao svojim kooperantima zbog prirode svog posla. Očekujem da ćemo to riješiti. Očekujemo da sva obiteljska gospodarstva budu riješena u tom drugom krugu likvidnosti”, rekao je Brlošić.

“Imali smo jedan konstruktivan sastanak. Tko radi, taj i griješi. Ja se ispričavam što kooperanti PIK Vrbovca nisu dobili isti iznos kao i koooperanti drugih sustava. Nešto od tekuće likvidnosti ćemo prebaciti njima kako bismo izjednačili taj postupak naplate starih tradžbina. Unutar redovnog poslovanja naš fokus je, vjerujte mi, održavanje hrvatske poljoprivede i proizvodnje. To je naš cilj, cilj ove vlade jer jedino onda ovaj zakon ima smisla. Dakle, ako u tome uspijemo, onda Lex Agrokor ima smisla.

Sadašnje redovno poslovanje je ok, svi dugovi se plaćaju u dospijećima. U dobroj mjeri uspijevamo podmiriti sva potraživanja koja ova grupa ima. Razgovaramo s bankama, mislim da ćemo kroz dva-tri tjedna riješiti i pitanje financiranja. Vjerujemo da ćemo u dobroj mjeri tada pokušati namiriti stare dugove”, rekao je Ramljak.

Ramljak je otkrio da popodne ima sastanak sa Sberbankom.

“Vidjet ćemo hoće li oni sudjelovati u ovoj novoj tranši. Mi pozdravljamo njihovo sudjelovanje”, rekao je Ramljak.

“Imamo okvir, ali ne mogu vam reći više o tome”, nije želio odgovoriti na pitanje koliko novca im treba.

“Ima jedan manual u ovakvim situacijama – kako se različiti kreditori ponašaju, a u tom manualu piše kako se tužbom mogu osigurati novci. Vjerojatno će biti nekakve tužbe”, rekao je Ramljak.

Ramljak je rekao da su plaće za 15. svibnja osigurane.

Na kraju pressice, Brlošić je kratko komentirao zašto neki mali dobavljači nisu dobili novac.

“Zbog brzine rada došlo je do greške i neki nisu dobili novac, ili nisu dobili isto kao i drugi. Rekli smo to već. Očekujemo da će svi biti podmireni kada Agrokor dobije kredit. Primarni poljopovredni proizvođači su prioritet”, na kraju je rekao Brlošić.

Komentiraj