SASTANAK S KINESKIM KOLEGAMA: Merkel o gospodarstvu i ljudskim pravima

FaH

Njemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u nedjelju u Peking na četvrti zajednički kinesko-njemački sastanak vlada na kojem se očekuje da će izraziti zabrinutost oko kineskog industrijskog zasićenja, te stanja ljudskih prava.

Merkel putuje sa šest ministara i pet stalnih tajnika koji će se sa svojim kineskim kolegama sastati u ponedjeljak.

Kancelarka će u nedjelju poslijepodne održati govor na Kineskoj akademiji znanosti, te će se zatim sastati s kineskim premijerom Lijem Keqiangom u pekinškoj Ljetnoj palači.

Merkel je najavila kako će pritisnuti Peking da ublaži svoj stav o nevladinim organizacijama, te razgovarati o kineskoj krizi pretjerane proizvodnje čelika, objavljeno je u priopćenju u subotu.

Njemačka industrija traži veću zaštitu od uvoza jeftinog čelika, te da Kina smanji proizvodnju koja je stvorila veliki pritisak na europska tržišta i izazvala zabrinutost Europske unije.

Rođaci kineske novinarke Gao Yu tražili su od Merkel da o njezinom slučaju razgovara s Pekingom. Gao, u 72. godini, zatražila je dozvolu za put u Njemačku koja joj je ponudila pomoć pri liječenju problema sa srcem. Kina joj je zabranila napuštanje države, u kojoj ona nema nikakvu mirovinu ili dugotrajniju vrstu pomoći.

Gao, koja je između ostalih radila i za njemački radio Deutsche Welle, u travnju 2015. osuđena je zbog prosljeđivanja dokumenata ljudima izvan države.

Amnesty International je u subotu pozvao Merkel da od Pekinga zatraži da odmah prekine kažnjavanje odvjetnika i aktivista, boraca za ljudska prava, te da oslobodi one koji su u pritvoru od prošlog ljeta.

“Pozivamo kineske vlasti da prestanu s kaznenim progonima pojedinaca i skupina, uključujući Tibetance, Ujgure, Mongole i druge etničke manjine zbog korištenja njihovih prava na slobodu govora, vjere i uvjerenja”, rekao je William Nee, istražitelj Amnesty Internationala za Kinu.

Posjet Angele Merkel dolazi nakon završetka osmog godišnjeg Kinesko-američkog strateškog i ekonomskog dijaloga koji je završio prošlog tjedna.

Tijekom tih razgovora američki državni tajnik John Kerry prozvao je Kinu oko pitanja trgovine, poput pretjerane proizvodnje, te izrazio posebnu zabrinutost oko novog kineskog zakona o stranim nevladinim organizacijama.

“Smatramo kako nevladine organizacije pomažu izgradnji razumijevanja između nas, kao i jačanju kapaciteta u važnim sektorima gospodarstva i povezanosti”, zaključio je tada Kerry.

“Naglasio sam važnost omogućivanja ovim organizacijama da nastave učinkovito funkcionirati diljem zemlje”, dodao je.

Komentiraj