Igor Soban/PIXSELL

SASTANAK S BANKAMA “Najvažnije je da smo se dogovorili osigurati dodatnu likvidnost od 150 milijuna eura”

Nakon održanog sastanka Vlade s bankama, premijer Andrej Plenković izjavio je kako su banke potvrdile spremnost dati novi kredit za isplatu novih sredstava za isplatu plaća, za isplatu vjerovnika u iznosu od 150 milijuna eura. Premijer je istaknuo kako je logika njihove prisutnosti i davanja kredita poslovna bankarska logika.

Plenković je dodao kako su banke izrazile i razumijevanje za posebnost problema mjenica. “Iskoristit ćemo sve mogućnosti kako bi onaj koji je bio krajnji korisnik tih sredstava na kraju to i platio”, naglasio je.

Miljenko Živaljić iz Zagrebačke banke naglasio je kako su današnji razgovori bili konstruktivni i plodonosni. “Banke podržavaju restrukturiranje, zaposlene, dobavljače Agrokora. Najvažnije je da smo se dogovorili osigurati dodatnu likvidnost od 150 milijuna eura”, rekao je Živaljić.

Dodao je kako će banke imati profesionalni prostup, te naglasio da ako Ante Ramljak, Vladin povjerenik, priredi dobar program restrukturiranja, tada će cijela priča oko Agrokora ići u pozitivom smjeru.

Otkrio je i da je stupanjem na snagu ovog zakona, standstill aranžman sada izvan snage. O Antoniju Alverezu rekao je da treba vidjeti kako će teći izbor konzultanata. “Banke će biti dio tog procesa”.

Nakon današnjeg sastanka objavljeno je i kako će Imatelji obveznica, dvije ruske banke, zatim druge četiri banke te predstavnici malih i velikih dobavljača imat će po jednog predstavnika u peteročlanom vjerovničkom vijeću.

Novinari su premijera upitali hoće li se država uključiti u pomoć malim dobavljačima. “U prvoj distribuciji nove likvidnosti osigurat ćemo da ti mali najprije dobiju novac”, odgovorio je.

Ramljak je rekao kako sada on preuzima ulogu uprave, ali staru će, kaže, zadržati kako bi mu pojasnili neke stvari. Ipak, istaknuo je, nije potrebno da svaki dan dolaze na posao.

Komentiraj