Sastanak o Siriji u utorak u Parizu

EPA/MARK SCHIEFELBEIN

Francuska i SAD organiziraju sastanak o Siriji u utorak u Parizu s “nekoliko zemalja”, a održat će se u okviru konferencije o nekažnjavanju odgovornih za kemijske napade u Siriji, objavilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.

“To je zajednički potez šefa američke i francuske diplomacije Rexa Tillersona i Jean-Yvesa Le Driana koji će supredsjedati tim sastankom krajem dana”, rečeno je iz okruženja Le Driana.

“Bit će zemalja iz regije, ali u malom broju, na ministarskoj razini”, dodaje se iz istog izvora bez dodatnih detalja.

Pariz danas treba ugostiti tridesetak zemlja, kako bi se podupro progon odgovornih za kemijske napade u Siriji i odgovorilo na ruski veto u UN-u.

Režim Bašara Al Asada optužen je u ponedjeljak za novi napad kemijskim oružjem na pobunjeničke enklave u istočnoj Guti, istočno od Damaska.

Najmanje 130 kemijskih napada izvršeno je u Siriji između 2012. i 2017., ocjenjuje Francuska.

Rusija optužuje istražitelje za pristranost i dvaput je prošle godine uložila veto u Vijeću sigurnosti kako bi blokirala obnovu mandata međunarodnih stručnjaka zaduženih za istragu o kemijskom oružju u Siriji.

Francuska je u utorak zaledila imovinu 25 društava i dužnosnika sirijskih, francuskih, libanonskih i kineskih tvrtki za koje sumnja da doprinose sirijskom programu razvoja i realizacije kemijskog oružja.

Međusirijski pregovori vođeni pod pokroviteljstvom UN-a ne miču se s mjesta već mjesecima. Novi pregovori predviđeni su u četvrtak i petak u Beču.

Komentiraj