SASTANAK NA PANTOVČAKU: Orešković i Reiner kod predsjednice o stanju u državi

Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Tihomir Orešković stigao je jutros na sastanak kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Sastanak nije bio najavljen ni na službenim stranicama predsjednice, niti na stranicama Vlade.

Tema njihovog razgovora bila je, kako piše Jutarnji, stanje u državi i želja predsjednice da bude informirana o sve u što se događa. Nacionalna sigurnost nije ugrožena i stanje nije dramatično, no predsjednica želi biti u toku sa svime što se događa, saznaje se sa Pantovčaka.

Iz istih razloga predsjednica se sastala i sa Željkom Reinerom, predsjednikom Sabora.

Kako piše Jutarnji, dvoje čelnih ljudi RH razgovaraju o krizi vlasti i zahtjevu premijera za ostavkom dvojice potpredsjednika Vlade, Tomislava Karamarka i Bože Petrova, kao i o mogućem razvoju, odnosno raspletu trenutne situacije.

Predsjednica Grabar Kitarović današnje razgovore s premijerom Oreškovićem i predsjednikom Sabora Željkom Reinerom obavlja isključivo radi ispunjavanja svoje ustavne obveze po kojoj je zadužena birnuti se za stabilnost vlasti. To je za Jutarnji napomenuo jedan od bliskih suradnika predsjednice te dodao kako je ta njezina obaveza propisana izravno u članku 94. stavak 2 Ustava koji kaže da se predsjednik Republike među ostalim “brine se za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti”.

HDZ će danas na sastanku vrha stranke u središnjici na Trgu žrtava fašizma razrađivati strategiju za spašavanje Tomislava Karamarka, doznaje Jutarnji od izvora iz stranke no nije poznato kada bi trebao početi taj sastanak.

Poznato je jedino to da se razmišlja o pokretanju postupka za izglasavanje nepovjerenja predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću.

Iz izvora bliskih predsjednici Grabar-Kitarović Jutarnji doznaje kako je spremna u sljedećih nekoliko dana donijeti odluke u skladu sa svojim ustavnim ovlastima, koje bi pridonijele rješenju situacije.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner potvrdio je kako je razgovarao s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, a tema je bila “stabilnost hrvatske države”.

“Razgovarao sam s predsjednicom i naš razgovor bio je o stabilnosti hrvatske države”, rekao je Reiner kratko u izjavi novinarima nakon otvaranja izložbe “Povijesna uloga Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti” u Hrvatskom državnom arhivu.

Da je predsjednik Sabora razgovarao s predsjednicom Republike, ranije je potvrđeno i iz Ureda predsjednice.

Otvorenju izložbe nazočio je i ministar kulture i član Predsjedništva HDZ-a Zlatko Hasanbegović, a na novinarsko pitanje hoće li HDZ u Saboru tražiti izglasavanje nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću odgovorio je da će javnost o tome biti obaviještena kada se odluka donese.

“Sada smo u razdoblju intenzivnih konzultacija i rasprava što je najbolje za hrvatsku državu, za demokraciju, stabilnost i politički život. I kada se donesu te odluke, javnost će o tome biti izvještena”, rekao je Hasanbegović. (Hina)

Komentiraj