Sastanak Marića i Beroša s veledrogerijama bez konkretnog rješenja

Ministar zdravstva Vili Beroš i ministar financija Zdravko Marić u utorak su održali sastanak na kojem su pokušali pronaći rješenje za dug veledrogerijama.

“Nažalost, danas nismo došli do konkretnog rješenja i za konkretno rješenje morat ćemo pričekati još desetak dana i novi sastanak”, rekla je nakon sastanka predsjednica HUP-ove koordinacije veledrogerija Diana Percač.

“Htjela bih se osvrnuti i na ovih 900 milijuna kuna, to je ubrzano povlačenje, to nisu nikakva nova sredstva, to je samo ubrzano povlačenje što neće biti plaćeno u periodu kada bi inače trebao biti plaćen taj iznos”, objasnila je Diana Percač.

Upitana što se dogodilo na sastanku ako nisu dobili konkretan prijedlog, kaže: “U Ministarstvu su shvatili gdje je problem, dug je 6,5 milijardi kuna prije ove uplate od 900 milijuna kuna. Bitna nam je buduća dinamika plaćanja duga, postepeno smanjivanje dugova i svođenje na zakonom definirane rokove plaćanja”.

Ivan Klobučar iz Oktal Pharme rekao je da će njegova tvrtka još neko vrijeme zadržati princip po kojem neke bolnice dobivaju smanjenu količinu lijekova, a neke ih više uopće ne dobivaju. Dodao je da ipak da vjeruje da ministar Marić jako dobro razumije problem i da polaže velike nade da će ga riješiti.

Nakon sastanka ministar Zdravko Marić rekao je da je on bio konstruktivan i dobar, a svrha ovakvih sastanaka je, istaknuo je, razmjena mišljenja.

“Zanimalo nas je koliki je ukupni volumen obveza, koliki su rokovi plaćanja i baratamo li svi istim brojkama. Ideja je da otpočnemo dijalog i da svi skupa osiguramo redovno funkcioniranje i poslovanje”, rekao je marić i poručio da je cilj da dugovi više ne rastu galopirajuće.

Zaključio je da je reforma zdravstva potrebna i na prihodovnoj i rashodovnoj strani.

Komentiraj