Sudionici sastanka zemalja Srednjoeuropske obrambene suradnje (CEDC), na kojomu je u utorak u Sarajevu sudjelovao i pomoćnik ministra za obrambenu politiku Hrvatske Nikola Brzica, najavili su snažniju potporu BiH za njezino napredovanje prema euroatlantskim integracijama te jačanje suradnje u sprječavanju ilegalnih migracija zbog stabilnosti jugoistoka Europe.

“Ukoliko dođe do migracijske krize u BiH, a o tome smo jučer već razgovarali s kolegama iz Makedonije, Srbije i Crne Gore, bit ćemo tu da vas podržimo”, rekao je austrijski ministar obrane Hans Peter Doskozil. Pri tome je naveo da su predstavnici zemalja srednje Europe prisutni i u vojnoj misiji Europske unije u BiH (Althea ), te da postoji jasno opredjeljenje tih zemalja da u suradnji s Bosnom i Hercegovinom održe tu misiju.
Tijekom sastanka obrambenih dužnosnika zemlja članica CEDC-a i obrambenih struktura BiH naglašeno je opredjeljenje za jačanje partnerstva i snažna potpora euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.
Ministrica obrane BiH Marina Pendeš izjavila je da su predstavnici šest zemalja razgovarali i oko suradnje u oblasti sigurnosti, uključujući i borbu protiv terorizma, kao i svih oblika organiziranog kriminala.
Inicijativa Srednjoeuropske obrambene suradnje uz Hrvatsku okuplja ministre obrane Austrije, Češke, Mađarske, Slovačke i Slovenije.
Dan ranije svoje sudjelovanje na sastanku u Sarajevu otkazao je ministar obrane Damir Krstičević, a iz njegova ureda su opovrgnuli da je razlog neodlaska u Sarajevo činjenica da je osumnjičen kao general Hrvatske vojske za ratne zločine počinjene na području zapadne Bosne 1995. godine.

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakDOGOVOR S PENAVOM: Sjednica Vlade RH 17. studenoga u Vukovaru
Sljedeći članakANEKSIJA KRIMA: Nove sankcije Europske unije
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.