Sassoli: “Dajmo novi politički zamah procesu proširenja”

Na poziv predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija u Bruxellesu su se okupili predsjednici parlamenata zemalja zapadnog Balkana. Pridružio im se i  predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković kao predstavnik zemlje predsjedateljice Vijećem EU-a. Sastanak je zaključen zajedničkom izjavom. 

Nakon sastanka na vrhu predsjednik Sassoli je izjavio:

Današnjim sastankom na vrhu potvrđeno je naše čvrsto uvjerenje da zapadni Balkan i Europska unija dijele zajedničku sudbinu. Čvrsto vjerujemo da će proširenje koristiti građanima te regije i država članica EU-a te da može dovesti do prijeko potrebnog pomirenja u susjedstvu. Sada se moramo pobrinuti za to da se politička volja pretvori u djelovanje.

U našoj zajedničkoj deklaraciji pozivamo Europsko vijeće da nastavi podupirati europsku perspektivu zapadnog Balkana koja se temelji na ispunjavaju kriterija za pristupanje i da uputi nedvosmislenu i pozitivnu političku poruku o otvaranju pregovora o pristupanju i davanju statusa kandidata. Hitno trebamo dati novi zamah procesu proširenja postizanjem konkretnih rezultata. Zagrebački sastanak na vrhu trebao bi u tom pogledu igrati ključnu ulogu.

U svojim zaključcima ponavljamo punu predanost naših parlamenata da sudjeluju u razmatranju „obnovljenoga pristupa“ proširenju kako bi taj proces postao demokratskiji, transparentniji i bliži građanima i civilnom društvu. Proširenje je proces koji zahtijeva puno napora i predanosti od svih strana, a parlamenti su ključni za napredak plana reformi EU-a. Europski parlament spreman je nastaviti konstruktivan dijalog i podržati parlamente zapadnog Balkana na njihovu putu prema europskoj budućnosti.”

Komentiraj