SASLUŠANJE U SENATU “Duterte je smaknuo agenta Ministarstva Uzijem, ispraznio je dva šaržera u njega”

EPA/MARK R. CRISTINO

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte navodno je jednom prilikom ubio agenta Ministarstva pravosuđa poluautomatskom puškom Uzi, dok je bio gradonačelnik grada Davaoa. Ove je optužbe pred Senatom izrekao Edgar Marobato, nekadašnji član ‘odreda smrti’. Senat istražuje slučajeve ubojstva.

Duterte je Matobatu, i ostalim članovima skupine, navodno naredio da ubiju oko tisuću kriminalaca i političkih rivala tijekom 25 godina. Glasnogovornik filipinskog predsjednika negirao je ove optužbe.

Matobato navodi kako je bio član ‘Odreda smrti Davaoa’, zloglasne osvetničke skupine koja je navodno odgovorna za stotine ubojstava. “Naš je posao bio ubijati kriminalce”, rekao je i dodao da su na meti bili i politički protivnici Dutertea.

1993. godine, nastavlja, ranili su agenta Ministarstva pravosuđa. “Gradonačelnik Duterte ga je dokrajčio”, kaže. “Još je uvijek bio živ kada je Duterte stigao. Ispraznio je dva šržera iz uzija u njega”, dodaje.

Ispričao je i kako bi svoje žrtve upucali ili udavili, a neke u dijelovima bacali u more kako bi se ribe njima hranile. Jednom prilikom, sjeća se, žrtvu su bacili krokodilima. Senatu je rekao da je ušao u program zaštite svjedoka kada je Duterte postao predsjednik. Bojao se za svoj život.

Matobato je također naveo kako je Duterte naredio bombardiranje džamije kao znak odmazde na napad na katedralu u Davaou 1993. godine, piše BBC.

Komentiraj