Saslušanje u istrazi za opoziv Trumpa usredotočuje se na navodni pritisak na Ukrajinu

Najviši američki diplomat u Ukrajini u prvom javnom saslušanju u istrazi za opoziv predsjednika Donalda Trumpa, optužio je predsjednika da je vršio pritisak na Ukrajinu da provede istragu koja bi mu koristila politički.

Spreman na borbu i tvrdeći da je nedužan, milijarder je čvrsto obećao da će “ljagu” što mu je nanesena ovom istragom sprati sa sebe tako što će osvojiti drugi mandat na predsjedničkim izborima u studenom 2020.

Williama Taylora demokrati, koji vode proces protiv republikanskog predsjednika, su izabrali da počne niz saslušanja koja je prenosila televizija, zajedno s još jednim karijernim diplomatom, Georgeom Kentom, visokim dužnosnikom State Departmenta i stručnjakom za Ukrajinu.

Demokrati sumnjiče republikanskog milijardera da je zlorabio predsjedničke ovlasti kada je od Kijeva zatražio da provede istragu o bivšem potpredsjedniku Joeu Bidenu koji ima dobre izglede da se natječe s njim na idućim izborima.

William Taylor, američki otpravnik poslova u Ukrajini, rekao je na saslušanju koje su izravno prenosile velike američke informativne mreže, da se Donald Trump više “zanimao” za pokretanje istrage o Bidenu u Ukrajini nego za stanje u toj zemlji.

Priredio je iznenađenje kada je pod prisegom rekao da je ovih dana doznao da je američki veleposlanik u Europskoj uniji Gordon Sondland dao tu izjavu 26. srpnja, odmah nakon razgovora s predsjednikom Trumpom.

Okvir istrage je jasan, istaknuo je demokrat Adam Schiff, predsjednik odbora: Je li Trump “pozvao Ukrajinu da se umiješa u naše izbore?” Je li “zlorabio ovlasti”, pitao se demokrat koji ovom postupku želi dati svečan ton povjerivši u srijedu dobar dio svojih pitanja profesionalnom parlamentarnom istražitelju.

Republikanski zastupnici su nazvali Taylorovo svjedočenje rekla-kazala, jer su svi njegovi navodi iz druge ili treće ruke, a ne nešto što je on sam čuo. Istaknuli su također kako je ukrajinski predsjednik  Volodimir Zelenskij, na kojega je Trump navodno vršio pritisak i ucjenjivao ga zamrzavanjem američke pomoći, više puta rekao kako on nije osjećao nikakav pritisak.

Dvojica svjedoka saslušana u srijedu svoje su inačice već bili iznijeli u listopadu u parlamentu iza zatvorenih vrata.

Taylor je u svom iskazu u srijedu rekao da je s Ukrajinom bio uspostavljen “neregularan” diplomatski kanal kako bi se štitili interesi koji idu “protiv dugoročnih ciljeva američke politike”.

Taj paralelan diplomatski kanal nadzirao je osobni odvjetnik Donalda Trumpa, Rudy Giuliani, dodao je.

“Sredinom kolovoza postalo mi je jasno da je Giulianijevo nastojanje da zakuha političke istrage počelo trovati” veze Kijeva i Washingtona.

U kolumni koju je objavio Wall Street Journal, Giuliani je ocijenio da je “Bidenovo ponašanje vrijedilo pomnije istražiti”.

Bidenov sin Hunter postao je 2014. član upravnog odbora ukrajinske energetske kompanije Burisma kada je njegov otac postao glavni čovjek za Ukrajinu i primao 50.000 dolara mjesečno mada nije bio stručan ni za Ukrajinu niti za energiju. Potpredsjednik je zaprijetio predsjedniku Petru Porošenku uskraćivanjem američke pomoći kako bi ga prisilio da otpusti glavnog državnog tužitelja koji je istraživao korupciju u Burismi interesirao se među ostalim i za Huntera Bidena.

Predsjednik Trump je u srijedu rekao kako je previše zaposlen da bi gledao prva javna saslušanja u istrazi o opozivu dok je bio na sastanku s turskim predsjendikom Tayyipom Erdoganom u Bijeloj kući.

“Imam previše posla da bih to gledao”, rekao je. “To je lov na vještice, to je obmana, imam previše posla da bih to gledao”.

Još desetak saslušanja predviđeno je u Kongresu do 20. studenog. Ovakvim brzim tempom oporba poručuje da ne želi gubiti vrijeme s obzirom na moguće glasovanje o opozivu američkog predsjednika u Kongresu.

S obzirom na republikansku većinu u Senatu, nije vjerojatno da će Trump biti opozvan jer zadnju riječ ima gornji dom gdje mu se treba suditi.

Komentiraj