SAŠA SRIĆA: ‘Ako liječnici povuku suglasnost za prekovremeni rad, doći će do kaosa u zdravstvu’

SDPov stručnjak za zdravstvo i jedan od kandidata za budućeg ministra zdravstva otkriva što bi se moglo dogoditi ako uspije inicijativa liječnika za opoziv suglasnosti za prekovremeni rad i zašto smatra da je za to odgovoran Milan Kujundžić

Zdravstveni sustav već je odavno kolabirao, a ako Vlada ne ispoštuje presudu Vrhovnog suda o isplati prekovremenih sati liječnicima, cijeli bi se sustav mogao vrlo brzo potpuno raspasti“, ovu crnu prognozu stanja u hrvatskom zdravstvu iznio je u razgovoru za Nacional nacionalni koordinator za zdravstvene politike SDP-a Saša Srića, koji je ujedno i pulmolog u Klinici za plućne bolesti Jordanovac u Zagrebu. Srića kao koordinator za zdravstvenu politiku SDP-a već gotovo godinu dana intenzivno radi na zdravstvenom programu najjače oporbene stranke za iduće parlamentarne izbore. Osim što je jedan od najbližih suradnika predsjednika stranke Davora Bernardića kada je u pitanju zdravstvena politika SDP-a, Srića se u stranačkim kuloarima spominje i kao kandidat za budućeg ministra zdravstva u slučaju da SDP uspije sastaviti iduću vladu. Sam Srića tu opciju nije otklonio te kaže da mu je čast što se njegovo ime uopće spominje u tom kontekstu jer u SDP-u ima niz ljudi koji bi tu funkciju obavljali puno uspješnije od aktualnog ministra Milana Kujundžića, koji je za Sriću najgori ministar zdravstva u modernoj Hrvatskoj.

NACIONAL: Vrhovni sud je prošloga tjedna donio odluku da država mora liječnicima platiti sav prekovremeni rad, kako komentirate tu odluku?

I sam kao pulmolog često dežuram te smatram da je odluka Vrhovnog suda potpuno opravdana jer su liječnici do sada bili zakinuti potpuno pogrešnim obračunom prekovremenih sati. Zato smatram da se odluka Vrhovnog suda mora ispoštovati i da vlada mora liječnicima nadoknaditi ono što im pripada.

NACIONAL: Radi se o poprilično velikom iznosu koji bi država trebala isplatiti, prema nekim procjenama liječnicima bi trebalo biti isplaćeno oko milijardu i pol kuna. Ima li u proračunu za to dovoljno novca?

Stalno se ponavlja teza da nema dovoljno novca u zdravstvu, a ja bih kao glavni koordinator zdravstvenog programa SDP-a ipak rekao da novca u zdravstvenom sustavu ima, ali je on krivo raspoređen. Ministar Milan Kujundžić od trenutka kada je preuzeo dužnost tvrdi da nema novca, ali njegov pravi problem je u tome što u te četiri godine otkako je u Ministarstvu nije napravio ništa da tu situaciju promijeni. Nečinjenje je najveći grijeh aktualnog ministra pa je tako i ovaj posljednji problem s presudom Vrhovnog suda posljedica Kujundžićeva nerada. Imao je dovoljno vremena riješiti problem s prekovremenim radom, ali je čekao posljednji čas i sad ga je zatekla presuda. Mi liječnici sada spremamo odgovor i krenuli smo u prikupljanje potpisa za opoziv suglasnosti za prekovremeni rad, odnosno za više od 48 sati tjedno. Povlačenje te suglasnosti otvorilo bi vrata potpunom kolapsu zdravstvenog sustava, koji je ionako već u iznimno teškoj situaciji.

NACIONAL: Znači, po vama je krivac za nastalu situaciju isključivo aktualni ministar iako se on pravda da je takvu situaciju naslijedio od svojih prethodnika?

Naravno da su problemi dugoročni i da nisu svi nastali u mandatu ovog ministra. No Milan Kujundžić je izvrstan liječnik, ali je istovremeno i najgori ministar zdravstva otkako je Hrvatska postala neovisna. On u protekle sada već skoro tri i pol godine nije napravio ništa kako bi promijenio situaciju u zdravstvu. Nije donio zakon o zdravstvenoj zaštiti, nije donio zakon o reguliranju odnosno o prekidu trudnoće, nije riješio problem hitne medicine i primarne zdravstvene zaštite. Da stvar bude gora, kada je ministar preuzimao dužnost rekao je da neće mijenjati puno stvari, a vidimo da je to svoje obećanje i ispunio.

NACIONAL: Koji su, po vama, glavni razlozi lošeg stanja u hrvatskom zdravstvenom sustavu?

Problemi su nastali još davne 1993. godine, kada se odustalo od sustava javnoga zdravstva koji je bio ključan za funkcioniranje cijelog medicinskog sustava. Dakle, od tada su krenuli problemi zbog kojih je i danas zdravstveni sustav pred kolapsom. Međutim, da je aktualni ministar imao volje, mogao je barem dio problema riješiti. U svakom slučaju, upravo je povratak sustava javnog zdravstva temelj budućeg SDP-ova zdravstvenog programa i kada preuzmemo vlast, u hrvatsko zdravstvo vratit ćemo taj sustav te ćemo spriječiti tihu privatizaciju cijelog sustava.

‘Nečinjenje je najveći grijeh aktualnog ministra pa je tako i ovaj posljednji problem s presudom Vrhovnog suda posljedica Kujundžićeva nerada. Imao je dovoljno vremena riješiti problem s prekovremenim radom’

NACIONAL: Što to točno znači, odnosno koje su glavne značajke zbog kojih je, po vama, sustav javnog zdravstva toliko važan?

Sustav javnog zdravstva je povratak na sustav Doma narodnog zdravlja Dr. Andrije Štampara koji je bio osnivač tog sustava, koji je nužan. To bi značilo povratak domova zdravlja u pravom smislu riječi, uključujući i rad specijalista u njima. Internisti, pulmolozi, kardiolozi, gastroenterolozi, kirurzi, ginekolozi i pedijatri dolazili bi u manje sredine, u domove zdravlja, u početku ugovornim sklapanjem njihovih dolazaka. Nadalje, u manjim sredinama liječnici bi se nakon specijalizacija i završenih fakulteta zadržavali stimulacijom, odnosno većim plaćama i rješavanjem stambenog pitanja. Zalažemo se i za potpuno odvajanje javnog i privatnog zdravstva. Javno zdravstvo temelji se na tzv. domskim liječnicima, odnosno liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Želim naglasiti još jednu stvar, mi nismo protiv privatnog zdravstva, ali oni trebaju raditi u svojim ordinacijama, a u državnim domovima zdravlja trebaju raditi domski liječnici.

NACIONAL: Vratimo se malo na rad aktualnog ministra, on tvrdi da je dug u hrvatskom zdravstvu pod kontrolom, slažete li se s tom procjenom?

Ukupni dug u hrvatskom zdravstvu u ovom trenutku je oko 90 milijardi kuna, s time da se on povećava oko dvije milijarde kuna godišnje. Dug prema veledrogerijama je oko četiri milijarde kuna i povećava se godišnje za oko 400 milijuna kuna. To su ogromne sume i ako ministar smatra da je dug pod kontrolom, onda je u velikoj zabludi. No čak i takvo stanje može se popraviti, samo da se netko konačno počne baviti tim problemom, a ne da se očekuje da će se stanje nekim čudom popraviti samo od sebe. Ti dugovi nisu nerješivi i za njih se u sustavu može pronaći novac. Kada bi se samo realno pogledao cijeli sustav, vrlo brzo bi se našla područja u kojima se mogu napraviti uštede, a da pritom ne ugrozimo pacijente i njihovu zaštitu. Isto tako može se povećati i izdvajanje za zdravstvo sa sadašnjih 7,3 posto BDP-a na devet posto, koliko iznosi i standard Europske unije. To je već dobitak od 1,3 milijarde kuna. Uvođenjem participacije od 10 kuna za sve usluge došlo bi se do dodatnih 1,7 milijardi kuna. Uštede bi se mogle ostvariti i rješavanjem viška nemedicinskog osoblja, a pritom ne mislim na spremačice ili kuharice, već na izmišljena radna mjesta poput raznoraznih savjetnika. Prema standardima EU-a, nemedicinskog osoblja u zdravstvenom sustavu trebalo bi biti najviše do 15 posto, dok kod nas ta brojka iznosi 25 posto. To bi bila dodatna ušteda od oko milijardu kuna, a još oko četiri milijarde kuna dobilo bi se kad bi se naplatila sva dugovanja pravnih osoba koje nisu uplaćivale zdravstvene doprinose.

NACIONAL: Je li jedan od problema netransparentna javna nabava u zdravstvu, o čemu je dosta pisao i Nacional?

Apsolutno. Javna nabava mora biti puno transparentnija jer je pogodovanje u javnoj nabavi jedan od većih uzročnika tako velikog duga u zdravstvu. Kada SDP dođe na vlast, mi moramo napraviti reviziju javnih nabava jer ne znamo kamo novac odlazi. Sigurno je da su u mnogim zdravstvenim ustanovama i mnogim bolnicama provedeni netransparentni javni natječaji i to se mora promijeniti. Pitanje je zašto se to događa i je li aktualnom ministru uopće stalo do toga da sustav javne nabave bude transparentniji.

NACIONAL: Kako komentirate slučaj Bolnice Srebrnjak i smjenu dugogodišnjeg ravnatelja Bore Nogala?

Očito je da se tu radi o vrlo zamršenoj situaciji, ali iz razgovora s kolegama liječnicima stekao sam dojam da je Boro Nogalo vrstan stručnjak i da je dobro vodio bolnicu, što se vidi i iz same činjenice da je na čelu te bolnice bio gotovo dva desetljeća. Bio je omiljen i među kolegama, i među roditeljima, i među djecom te je malo čudno da se sad, nakon 23 godine uspješnog rada, odjednom našlo toliko stvari protiv njega zbog kojih ga se moralo smijeniti. Je li riječ o osobnom obračunu gradonačelnika Bandića ili Ane Stavljenić Rukavine s doktorom Nogalom, ne mogu tvrditi, ali mu kao kolegi liječniku dajem svu potporu u njegovoj borbi.

NACIONAL: Iako je Bolnica Srebrnjak u vlasništvu Grada Zagreba, kako to da ministar Kujundžić šuti o tom slučaju te se uopće o njemu nije očitovao?

Već sam rekao da je nečinjenje glavno obilježje mandata Milana Kujundžića. On se javlja samo kada je prozvan i kada treba braniti svoju ulogu u nizu afera koje su obilježile njegov mandat, ali čak je i meni čudno da se jedan ministar nije oglasio o tako velikoj aferi koja se odvija u njegovu resoru.

NACIONAL: U kojoj je fazi program zdravstva SDP-a s kojim će stranka izaći na parlamentarne izbore?

Na tom programu intenzivno radimo već šest mjeseci i vrlo brzo nakon završetka predsjedničkih izbora on će biti predstavljen javnosti. Mi smo već sredinom siječnja ove godine počeli provoditi svoju politiku javnog zdravstva te smo obišli više od 60 hrvatskih gradova u kojima smo promovirali sustav javnog zdravstva i provodili neke akcije poput mjerenja tlaka ili razine šećera u krivi. Tim akcijama zapravo smo željeli pokazati kolika je prednost rane dijagnostike, a upravo je rana dijagnostika ključni dio sustava javnog zdravstva koji SDP želi uvesti.

NACIONAL: Imate li u svom programu rješenja za neke od glavnih problema hrvatskog zdravstva kao što su liste čekanja?

U ovom trenutku oko 900.000 hrvatskih građana čeka na obavljanje nekog pregleda. To je nevjerojatna brojka, ali i taj problem se može riješiti ako za to postoji volja. To se može smanjiti povratkom specijalista u domove zdravlja i smjenskim radom. Nažalost, aparati su neiskorišteni i ne rade iza 16 sati, što je totalna neefikasnost, a uz još veći rad postojećih dnevnih bolnica, koje također nisu iskorištene, liste bi se smanjile 20 posto. Svjedoci smo i da oni koji uspiju stići na red za pregled ili „besplatno“ liječenje u državnim zdravstvenim ustanovama, ne dobivaju uslugu dostojnu čovjeka pa se liječenje često pretvori u zlostavljanje i ponižavanje, što je neprihvatljivo i to ćemo, kada dođemo na vlast, svakako promijeniti.

NACIONAL: Nedavno ste izjavili da bi u slučaju dolaska SDP-a na vlast plaće medicinskih sestara narasle na 1500 eura, a liječnika 2500 eura. Ostajete li pri toj izjavi ili je ona ipak malo preoptimistična s obzirom na financijsko stanje, ne samo u zdravstvu, već i u cijeloj državi?

Čekao sam da mi postavite to pitanje pa mi dozvolite da obrazložim svoj stav. Već dulje ističem da su plaće medicinskih sestara i liječnika u Europi daleko veće nego one u Hrvatskoj i smatram da u hrvatskom sustavu ima dovoljno novca da medicinske sestre i liječnici budu bolje plaćeni, a to povećanje mora iznositi oko 15 posto. Takav rast plaća može se ostvariti ako se uvedu platni razredi, a ne da se medicinskim sestrama povećava plaća za nekih stotinjak kuna, koliko su dobile s posljednjom povišicom nakon nedavnog štrajka. Na temelju platnih razreda dalo bi se izračunati koliko povećanje zaslužuju medicinske sestre i liječnici, a ja i dalje smatram da oni mogu dobiti puno više nego što je sada slučaj.

NACIONAL: Ako sam vas dobro shvatio, vi smatrate da u sustavu ima dovoljno novca za osjetnije povećanje plaća?

Ima, ali samo pod uvjetom da se taj sustav napokon adekvatno posloži i da se naprave uštede u drugim područjima, o čemu sam već nešto i rekao. Drugog izbora nemamo jer ako se ne povećaju plaće, vrlo brzo ostat ćemo bez medicinskih sestara, a potom i bez liječnika. Neki podaci govore da nam trenutno nedostaje oko 12 tisuća medicinskih sestara, a ta bi se brojka u budućnosti mogla i povećati ako se nastavi njihov odlazak u druge države Europske unije. Naravno, plaće nisu jedini razlog njihova odlaska jer vlada veliko nezadovoljstvo uvjetima rada, ali i sustavnim podcjenjivanjem kako medicinskih sestara tako i liječnika.

NACIONAL: Znači li to da nam prijeti potpuno urušavanje zdravstvenog sustava?

Ne prijeti nam, naš sustav već je debelo kolabirao i samo je pitanje trenutka kada će sve puknuti. Ako se slučajno dogodi da liječnici povuku suglasnost za prekovremeni rad, ako npr. samo 50 posto anesteziologa potpiše taj prijedlog, više neće imati tko obavljati operacije i doći će do potpunog kaosa.

‘Plaće nisu jedini razlog odlaska liječnika i medicinskih sestara jer vlada i veliko nezadovoljstvo uvjetima rada, ali i sustavnim podcjenjivanjem kako medicinskih sestara tako i liječnika’

NACIONAL: Kad će se znati hoće li liječnici doista i povući tu suglasnost?

Potpisivanje će trajati 60 dana, a istovremeno tražimo i razgovor s premijerom Plenkovićem koji nas sustavno ignorira i ne želi čuti naše zahtjeve.

NACIONAL: Znači li to da nakon problema s prosvjetnim djelatnicima, premijer u idućem razdoblju može očekivati i revolt zaposlenih u zdravstvu?

To je lanac koji je nemoguće zaustaviti. Prije svega bih želio čestitati prosvjetnim djelatnicima na upornosti u njihovim zahtjevima, iako su na kraju malo zakazali i nisu dobili sve što su tražili.

NACIONAL: Zašto mislite da će birači povjerovati da će SDP ovoga puta riješiti probleme u zdravstvu, ali i u drugim područjima, kada vam to nije uspjelo kada ste posljednji put bili na vlasti?

SDP-ova vlada tada je preuzela Hrvatsku u jednom potpunom kaosu i u vrijeme velike recesije. U tim uvjetima napravila je maksimum koji se mogao napraviti te je pri kraju mandata Hrvatska i izašla iz recesije. Vlada Andreja Plenkovića preuzela je Hrvatsku u povoljnom trenutku, kada recesije u Europi više nije bilo, i usprkos tim povoljnim izgledima u posljednje tri i pol godine ova vlada nije napravila apsolutno ništa. Problem je u tome što su na vlast došli potpuno nepripremljeni. Baš zato mi već sada imamo praktično gotov program i na vlast ćemo doći potpuno spremni.

NACIONAL: Možete li svoj program ispuniti uz trenutnu cijenu dopunskog zdravstvenog osiguranja ili bi u slučaju dolaska SDP-a na vlast ta cijena porasla?

U sklopu našeg programa u planu je i potpuna modernizacija Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u jednu modernu tvrtku koja bi se bazirala ne samo na osnovnom zdravstvenom osiguranju, već bi po uzoru na druge europske države u svojoj ponudi imalo i druge različite police osiguranja. Naravno, pritom bi se vodilo računa da ne dođemo u situaciju da one osnovne zdravstvene usluge ne budu dostupne svima, odnosno da oni s više novca imaju prednost pri ostvarenju usluga, što je nažalost i danas slučaj.

NACIONAL: Vidite li sebe kao ministra zdravstva ako SDP uspije formirati vladu?

Moj tim napravio je veliki posao i pridonio je izradi tog programa koji će uskoro biti predstavljen. U SDP-u ima puno dobrih kandidata za poziciju ministra zdravstva pa je i samo spominjanje mog imena u tom kontekstu jedno veliko priznanje radu koji smo obavili. Međutim, to me neće spriječiti da sa svojim timom nastavim raditi na dobrim i kvalitetnim idejama kako bismo unaprijedili ne samo SDP-ov zdravstveni program, već i cjelokupno hrvatsko zdravstvo.

NACIONAL: Imate li u tome potpunu podršku predsjednika stranke Davora Bernardića?

Do sada sam imao i uvjeren sam da će tako biti i dalje. Naša suradnja je odlična i želio bih istaknuti da je riječ o čovjeku koji je prije svega spreman saslušati, što je i potvrdio kada je uspio pomiriti naizgled nepomirljive struje unutar SDP-a te je dokazao da je uporan i prije svega uspješan u poslu koji obavlja jer je stranku danas gotovo izjednačio u anketama s HDZ-om.

Iskreno vjerujem da će se taj trend nastaviti i nakon pobjede Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima i da će Davor Bernardić biti idući predsjednik hrvatske vlade.

NACIONAL: Zvučite poprilično uvjereni da bi Davor Bernardić bio dobar premijer iako neki sumnjaju u njegove kapaciteta za tu funkciju?

Nemam nikakvih sumnji u Davora Bernardića i uvjeren sam da će Davor Bernardić biti odličan premijer, jednako kao što će Zoran Milanović vratiti dostojanstvo funkciji predsjednika države, koje je izgubljeno u mandatu Kolinde Grabar-Kitarović.

NACIONAL: Još nas samo nekoliko dana dijeli od prvog kruga predsjedničkih izbora, očito je kako smatrate da će Zoran Milanović postati idući predsjednik države?

Siguran sam da će Zoran Milanović ući u drugi krug i da će bez obzira na to tko mu bio protivnik, pobijediti. Uvjeren sam da će birači izabrati jedinog istinskog socijaldemokratskog kandidata na ovim izborima i da će izabrati, kako to i kaže Zoran Milanović, normalnu Hrvatsku.

Komentiraj