SAŠA LEKOVIĆ ‘Karamarko ostvaruje prijetnje iz kampanje’

Robert Anic/PIXSELL

Predsjednik HND-a Saša Leković za Nacional je komentirao stanje u medijima nakon dolaska nove Vlade

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković za Nacional je komentirao prvostupanjsku presudu u tužbi potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka protiv Nacionala, ali se osvrnuo i na sve veće pritiske nove vlasti na medije. Leković je u razgovoru za Nacional objasnio i zašto je HND zatražio smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koji je prošloga tjedna raspustio Stručno povjerenstvo za neprofitne medije.

NACIONAL: Kako komentirate prvostupanjsku presudu u tužbi Tomislava Karamarka protiv Nacionala i kako ona utječe na medijske slobode u Hrvatskoj?

Hrvatsko novinarsko društvo odmah je reagiralo nakon što je gospodin Karamarko tužio Nacional. Mi smo vrlo jasno rekli da tu tužbu smatramo pritiskom ne samo na Nacional, nego i na slobodu izražavanja i slobodu medija u Hrvatskoj. Vrlo je opasno ako političari koji obnašaju visoke dužnosti podižu ovakve tužbe. Ako imaju potrebu tužiti onoga tko je intervju dao, u ovom slučaju gospodina Josipa Manolića, to je sasvim uobičajeno i svatko na to ima pravo. Međutim, tužiti medije za objavu autoriziranog intervjua potpuno je u neskladu sa svim običajima demokratskih društava. Ali nastupi gospodina Karamarka u medijima prije nego što je preuzeo dužnost potpredsjednika Vlade, a i nakon toga, kao i nastupi nekih ministara i saborskih zastupnika Domoljubne koalicije, vrlo su opasni i samo potvrđuju da smo bili u pravu kada smo hrvatsku javnost upozoravali na neke njegove izjave koje je dao još prije početka službene predizborne kampanje. Teško mi je reći kako će se dalje razvijati tužba protiv Nacionala, ali sam čuo od nekoliko ljudi da je nakon prvostupanjske presude Karamarko izjavio da je uvjeren da će tako presuditi i viši sud, što je također nedopustivo i predstavlja pritisak potpredsjednika Vlade na pravosuđe.

NACIONAL: Je li nova vlast u nepuna dva tjedna, koliko vlada, svojim prvim potezima povećala pritisak na medije?

Mogu samo ponoviti ono što stalno ponavljam. Karamarko je još u svibnju prošle godine u svom programskom intervjuu rekao da će građani Hrvatske moći govoriti ono što misle samo u svom domu i dvorištu, a da će mediji morati slijediti politiku stranke na vlasti. Sve ono što se dogodilo proteklih nekoliko dana, od imenovanja ministra kulture i njegovih prvih poteza pa izjava Karamarka i nekih saborskih zastupnika Domoljubne koalicije, potvrđuje sve te njegove ranije izjave i potvrđuje da je HND bio u pravu kada je na njih upozoravao. Karamarko tvrdi da oni koji mu zbog tih izjava prigovaraju, nemaju nikakvih argumenata, ali to jednostavno nije istina i zato sam ga pozvao da se javno sučelimo. Međutim, on na to nije odgovorio, nego je komentirao službeni stav HND-a u kojem smo pozvali na smjenu ministra kulture Hasanbegovića. On je taj zahtjev komentirao na svom Facebook profilu, a nakon što sam ja na to odgovorio vrlo jasnim argumentima, njegov odgovor u Dnevniku Nove TV bio je da oni koji ga napadaju i koji traže smjenu ministra Hasanbegovića, nemaju nikakvih argumenata. Tko ima, a tko nema argumente, vrlo lako može pročitati tko god želi.

NACIONAL: Koji su to argumenti zbog kojih tražite smjenu ministra Hasanbegovića?

Prije svega, HND je tražio da gospodin Hasanbegović uopće ne bude izabran za ministra kulture nakon što smo saznali da je on kandidat. To smo tražili zbog njegove izjave u emisiji HTV-a „Otvoreno“, u kojoj je on rekao da je antifašizam floskula te je doveo u pitanje antifašizam kao jednu od odrednica hrvatskog Ustava. Kao što svi znamo, antifašizam i fašizam nisu u tome je li netko navija za Hajduk ili Dinamo, nego je fašizam ideologija koja je utemeljena na mržnji i zločinu. Onaj tko nije antifašist, ima popriličan problem sa svim ljudima koji su barem malo naklonjeni civiliziranom ponašanju i to nema veze s političkim opredjeljenjem. Druga stvar je što novi ministar do sada nije vodio nikakve velike sustave i nema iskustva u kulturi i medijima, a i njegov prvi potez, raspuštanje Stručnog povjerenstva za neprofitne medije bez da su ispunjeni uvjeti da bi se ono raspustilo, pokazuje ili njegovo nezanje ili nepoštivanje pravnih normi. U pravilniku pišu vrlo jasni uvjeti po kojima ministar to povjerenstvo može raspustiti, a ti uvjeti u ovom slučaju nisu ispunjeni. Da stvar bude još gora, novi je ministar u ponedjeljak, u Saboru, izjavio da novo povjerenstvo neće ni formirati jer ono nije ni potrebno. Tvrdi i da Odbor za medije samo smeta njegovu ministarstvu, iako u zakonu jasno stoji da je Ministarstvo kulture dužno skrbiti o medijima. Ne znam treba li još ikakav dodatni razlog ili argument zbog kojeg bi tražili njegovu smjenu.

NACIONAL: Kako se HND može boriti protiv udara na slobodu medija i jeste li možda upozorili neke europske institucije na situaciju u Hrvatskoj?

HND se od takvih pritisaka brani i branit će se onako kako može. Mi smo na vrijeme upozorili i još uvijek upozoravamo i javnost, ali i i gospodina Karamarka, koji svoje izjave još nije povukao. Kao što sam rekao, mi smo na sve te pritiske upozorili već nekoliko puta i o svemu smo obavijestili i Europsku federaciju novinara i druge međunarodne organizacije, a ako to neće biti dovoljno da taj pritisak popusti i ako nova vlast nastavi s potezima koji su protucvilizacijski i protuzakoniti, mi smo spremni i dalje se boriti svim nama dostupnim sredstvima. Ali želim naglasiti da pritom nećemo ni lagati, ni izbjegavati javna sučeljavanja argumentima i nećemo podmetati. Za ovo posljednje me na svojem Facebook profilu također optužio gospodin Karamarko, ali nigdje nije dao ijedan argument koji govori u prilog tome da mu ja nešto podmećem.

Komentiraj