Sarin i klor upotrijebljeni u dvama napadima na jugu Sirije

EPA/KOEN VAN WEEL

Sarin i klor su upotrijebljeni u dvama napadima na jugu Sirije u ožujku 2017., priopćila je u srijedu Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW).

“Sarin je vrlo vjerojatno upotrijebljen kao kemijsko oružje u Latamneu, u Siriji, 24. ožujka 2017. FFM (istražno povjerenstvo OPCW-a) zaključio je i da je klor najvjerojatnije upotrijebljen kao kemijsko oružje u bolnici u Latamneu i okolici 25. ožujka 2017.”, ističe OPCW u priopćenju.

Nekoliko dana poslije, 30. ožujka, sarin je upotrijebljen u trećem napadu u Latamneu, rekao je lani za AFP glavni direktor OPCW-a Ahmet Uzumcu.

Latamne je dvadesetak kilometara udaljen od Khan Sheikhouna koji je u rukama pobunjenika i džihadista, u pokrajini Idlebu, koji je pet dana poslije, 4. travnja 2017. bio na meti zračnog napada u kojemu je, po podatcima UN-a, poginulo 83 ljudi, a Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) navodi podatak o 87 mrtvih.

U noći na 7. travnja s dvaju američkih brodova u Sredozemnom moru ispaljeno je 59 krstarećih projektila na sirijsku zrakoplovnu bazu Al Shayrat, u središtu zemlje.

“Zaključci o izgredima 24. i 25. ožujka temelje se na iskazima svjedoka, epidemiološkim analizama i uzorcima s terena”, dodaje OPCW.

Organizacija je u svibnju objavila da su njezini stručnjaci završili uzimanje uzoraka u sirijskom gradu Doumi, gdje se u travnju dogodio navodni kemijski napad u kojemu je poginulo najmanje 40 ljudi, rekla je spasilačka služba. Zaključci istrage OPCW-a još nisu objavljeni.

Napad u Doumi za koji Zapad optužuje sirijske vladine snage, potaknuo je zračne udare Washingtona, Pariza i Londona na objekte sirijske vlasti i vrhunac diplomatske napetosti.

Komentiraj