Šarengrad: Traže zabranu prometa kamionima težim od 7,5 tona. Prođe ih više od 160 tisuća godišnje, udaraju u kuću bake Anice

U Šarengradu na iločkom području u subotu je održan miran prosvjed za zabranu prometovanja velikih teretnih vozila državnom cestom D2 između Vukovara i Iloka, na čijoj je trasi i Šarengrad.

“Tražimo žurnu odluku temeljem koje bi državnom cestom D2 između Vukovara i Iloka, uključujući i ta dva naselja, bilo zabranjeno prometovanje teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona”, rekao je predsjednik Mjesnog odbora Šarengrad Pero Ćorić.

Istaknuo je kako su upoznati s time da postoji pravilnik koji regulira to pitanje i da je njime već obuhvaćeno 75 posto prometa na D2 i na više od 30 prometnica u Hrvatskoj.

Dnevno i do 800 kamiona, smetaju biciklistima

Po njegovim riječima, državnom cestom od Iloka do Vukovara je tijekom 2020.  prošlo više od 161 tisuća teretnih vozila težih od 7,5 tona.

“Njihov dnevni prosjek varira od 400 vozila u kolovozu do 800 vozila u prosincu.

Važno je spomenuti da gospodarski oporavak ovog kraja uvelike ovisi o razvoju turizma, a svjedočimo da je ovih dana zbog velikog i loše reguliranog prometa cikloturistima i korisnicima međunarodne biciklističke rute EuroVelo6 ponuđena sigurnija alternativna ruta od Sotina do Lovasa, a zatim preko Bapske do Šarengrada”, kazao je Ćorić.

Upozorio je da je do Iloka, u toj fazi, bilo nemoguće naći sigurnu alternativu.

Prosvjed mještana Šarengrada potaknula je nedavna prometna nesreća u kojoj je sudjelovalo teretno vozilo bugarskih registracija, a kojih je, kako navode iz Mjesnog odbora Šarengrad, proteklih godina bilo dosta u tome mjestu.

Prosvjed je održan simbolično u 11,55 sati na križanju Trga sv. Jakova i Ulice Stjepana Radića, ispred kuće Anice Madžarčević, u čiju kuću su teretna vozila u zadnjih nekoliko godina višekratno udarala.

Iako kuća nema adekvatne uvjete za život, 88-godišnja baka Anica Madžarčević u kući i dalje stanuje.

Komentiraj