Šarec u Bruxellesu razgovarao s Macronom o arbitraži

Matija Habljak/PIXSELL

Slovenski premijer Marjan Šarec u četvrtak se u Bruxellesu na marginama summita EU-a sastao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, javljaju slovenski mediji, dodajući da je susret trajao oko pola sata te da je jedna od tema bila i slovensko-hrvatski spor oko arbitraže.

Prema neslužbenim  informacijama, značajan dio razgovora odnosio se na buduću suradnju na europskoj razini i borbu protiv populizma te na bilateralne odnose. Pri tome  je Šarec istaknuo odlične veze Pariza i Ljubljane te interes za daljnje jačanje odnosa, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA.

Macron i Šarec govorili su prvenstveno o uspostavi proeuropske platforme o migracijama koju bi predložile europske liberalne stranke.

Isto tako, slovenski premijer je priliku iskoristio i za predstavljanje stajališta svoje vlade o odnosima s Hrvatskom vezano uz pitanje granice i arbitražno rješenje koje Slovenija smatra konačnim i od suda EU-a traži da se hrvatsko neuvažavanje arbitražne odluke proglasi kršenjem europskog prava.

Macron i Šarec u razgovorima su se dotaknuli i budućeg europskog srednjoročnog proračunskog okvira EU-a.

Šarčeva stranka LMŠ objavila je prije summita u Bruxellesu da se namjerava na europskoj razini pridružiti skupini liberalnih i demokratskih stranaka (ALDE) te da u tom pogledu stranku francuskog predsjednika smatra politički bliskom strankom.

U skupini stranaka ALDE već djeluje stranka bivšeg premijera Mire Cerara, koji je sada ministar vanjskih poslova u Šarčevoj vladi.

Komentiraj