Sarajevska policija prijavila organizatore prosvjeda protiv blajburške mise

Sarajevska policija podnijela je Općinskom sudu u Sarajevu prekršajnu prijavu protiv Seada Đulića i Nijaza Skenderagića, predsjednika i potredsjednika Saveza antifašističkih boraca BiH (SABNOR), jer su organizirali protestne šetnje protiv mise za blajburške žrtve 16. svibnja u Sarajevu. Policija je prijavu objasnila kršenjem epidemioloških mjera protiv pandemije Covid 19.

Sarajevsko Oslobođenje objavilo je kako se “Đulić tereti za narušavanje javnog reda i mira na javnom mjestu nepostupanjem prema naredbi državnog organa”.

Skenderagić, pak, “odgovoran je za dolazak sudionika na protestnu šetnju, na kojoj se nisu pridržavali važećih naredbi Federalnog štaba civilne zaštite, koje se tiču nošenja zaštitne opreme i fizičke distance”.

Oslobođenje je podsjetilo da je “Samra Ćosović-Hajdarević, zastupnica Stranke demokratske akcije (SDA) u skupštini Kantona Sarajevo, zatražila da nadležni organi identificiraju i kazne sve osobe koje su nazočile skupovima u Sarajevu u subotu, 16. svibnja, kada je održana misa za žrtve Bleiburga”.

Nekoliko stotina Sarajlija odazvalo se toga dana pozivu SABNOR-a BiH na prosvjed protiv mise za blajburške žrtve, u uvjerenju da je riječ o proustaškom skupu.

Komentiraj