SARAJEVO Povorka ponosa okupila više od 3000 ljudi

Prva Povorka ponosa u Sarajevu okupila je više od 3000 sudionika, javlja N1. Održana pod sloganom “Ima izać”, Povorka je, osim građana Sarajeva i BiH, okupila sudionike iz Beograda, Zagreba, Tirane, Skoplja, Podgorice i drugih gradova regije.

Cijeli događaj prošao je bez incidenta. Za sigurnost Povorke ponosa angažirano je oko 1200 policajaca iz cijele zemlje, a antisnajperske snage raspoređene su na krovove zgrada na ruti.

U koloni su bili američki i britanski veleposlanik u BiH Eric Gordon Neslon i Matthew Fileld, kao i nekoliko domaćih političara, uglavnom oporbenih i manjih stranaka.

Povorka ponosa krenula je od Vječne vatre i nastavila Titovom ulicom od bosanskohercegovačkog Parlamenta, gdje su organizatori održali govore.

Lejla Huremović, članica organzacijskog odbora poručila je kako su sudionici svjesni da Povorka neće promijeniti svijet, ali da im daje snagu da se može desiti promjena. Istaknula je i kako je svakodnevnica LGBTIQ osoba nevidljiva te da ih često i obitelji ignoriraju, a na njima se vrši nasilje.

“U školi i na fakultetu ne smijemo reći koga volimo, jer profesori i profesorice javno ističu mržnju”, rekla je Huremović.

“Ova povorka treba služiti kao primjer zaštite prava LGBTIQ osoba od strane institucija i nadamo se da neće ostati na ovome danas”, poručio je jedan od članova organizacijskog odbora, Branko Ćulibrk.

“Mi, lezbijke, gejevi, trans osobe se svakog dana borimo za svoje postojanje. Napadaju nas, ne prihvaćaju, omalovažavaju i tuku. Ne postoji institucionalna podrška pravima LGBTIQ osoba. Još nemamo zakon o istospolnom partnerstvu. Trans osobama nije omogućen pristup zdravstvu. Ova povorka treba služiti kao primjer zaštite prava LGBTIQ osoba od strane institucija i nadamo se da neće ostati na ovome danas”, zaključio je.

Neposredno prije održavanja ove povorke održan je protuskup u organizaciji Inicijative Iskorak koja za sebe tvrdi da baštini tradicionalne muslimanske vrijednosti.

Muhamed Kabahija iz ove inicijative rekao je kako LGBTIQ skup predstavlja nasilje manjine nad većinom.

“Radi se o velikom grijehu koji se čini u našem gradu, radi se o teroru manjine nad većinom. Jutros kad sam dolazio ovamo pola grada je blokirano. Zbog čega? Zašto ovi građani da to trpe? Kao da dolaze Trump i Putin skupa. To je sramota”, kazao je Kabahija.

 

 

 

 

 

 

Komentiraj