HINA/ Vlada RH

SARAJEVO Počela zajednička sjednica vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH

Zajednička sjednica vlada Hrvatske i Bosne i Hercegovine počela je u petak ujutro u Sarajevu pod predsjedavanjem hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Premijeru Plenkoviću i ministrima u hrvatskoj vladi uoči početka sjednice priređen je svečani doček pred sjedištem Vijeća ministara i Parlamenta BiH.

Kako je najavljeno, premijeri i ministri dvije države na prvoj zajedničkoj sjednici nakon sedam godina razgovarat će o suradnji na planu euroatlantskih integracija i u regionalnim inicijativama.

Na dnevnom redu koji obuhvaća više od pedeset točaka su pitanja financija, gospodarske suradnje te zaštite okoliša pri čemu je predviđena i rasprava o onečišćenju zraka koje prouzročuje rad rafinerije nafte u Bosanskom Brodu ali i o planovima za gradnju odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj.

Na dnevni su red uvrštene i teme iz oblasti energetike, poljoprivrede, turizma, prometnog povezivanja, obrane, sigurnosti i pravosuđa.

Premijeri i ministri razgovarat će i o suradnji u obrazovanju, znanosti, kulturi, sportu te u zdravstvu socijalnoj zaštiti i zapošljavanju.
Najavljeno je kako će nakon sjednice uslijediti potpisivanje barem pet sporazuma i memoranduma o suradnji.

S hrvatskim premijerom i članovima vlade tijekom dana sastat će se i predsjedatelji i zamjenici predsjedatelja Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH.

Premijer Plenković već se u četvrtak odvojeno sastao sa Zvizdićem te s predsjedateljem i članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem a imao je i neformalni susret s premijerom Makedonije Zoranom Zaevom koji je u Sarajevu boravio u neslužbenom posjetu.

Komentiraj