FaH

SARAJEVO FILM FESTIVAL: Pretpremijera “Oslobođenje Skopja” Rade i Danila Šerbedžije

Novi film čiju režiju potpisuju Rade i Danilo Šerbedžija privukao je veliku pozornost publike drugog dana Sarajevo Film Festivala (SFF) otvorenog u petak.

Film pod naslovom “Oslobođenje Skopja” prikazan je izvan natjecateljske konkurencije u okviru programa “Pretpremijere” u koji su ove godine uvršteni i filmovi “ZG80” Igora Šeregija te dvije epizode nove televizijske serije “Novine” proizvedene za Hrvatsku radioteleviziju (HRT).

“Oslobođenje Skopja” koje kao i ostali naslovi iz ovog programa u distribuciju ide na jesen nastalo je u makedonsko-hrvatsko-finskoj koprodukciji. Prikazuje patnje Drugog svjetskog rata viđene očima jedanaestogodišneg dječaka čiji se otac odlučuje pridružiti partizanima u borbi protiv njemačkog okupatora dok se dječakova majka istodobno upušta u sentimentalnu vezu s  njemačkim časnikom.

Danilo Šerbedžija novinarima je uoči projekcije kazao kako je ovaj film zapravo životna želja njegova oca jer je kazališna predstava rađena po autobiografskom tekstu Dušana Jovanovića s istim imenom 80-ih godina prošlog stoljeća proputovala praktično cijeli svijet. Danilo je tada glumio lik dječaka.

Adaptacija kazališne predstave u film bila je velik izazov pri čemu se puno toga moralo prilagođavati, kazao je tadašnji glumac, a današnji redatelj.

“Iskreno, ja ovo ne bih radio jer Drugi svjetski rat nije moje područje no kada te otac pita naravno da pristaneš jer to je veliki izazov”, kazao je Danilo dodajući kako se priča iz ovog filma ipak može postaviti u bilo kojem vremenu jer se tiče propitivanja moralnog unutar obitelji.

Komentirajući na pitanje Hine činjenicu da ove godine na SFF-u nema hrvatskih ostvarenja u natjecateljskoj konkurenciji za najbolji igrani film Šerbedžija je kazao kako on to ne vidi kao problem. “Hrvatski film trenutačno odlično funkcionira, dobivaju se važne nagrade”, rekao je Šerbedžija.

Potvrdio je ipak kako do sada nije bilo nikakva odgovora na njegov apel tehničkom premijeru Tihomiru Oreškoviću da utječe na politiku koju prema Hrvatskom audiovizuelnom centru (HAVC) vodi još aktualni ministar kulture Zlatko Hasanbegović iako ističe da je važno što se oko toga “dignula prašina”.

“Prašina se dignula i neke su se stvari već samim tim zaustavile, a što će biti nakon izbora vidjet ćemo”, kazao je Šerbedžija.

U okviru službenog natjecateljskog programa za najbolji igrani film publika SFF-a u subotu je imala priliku pogledati  ostvarenje pod nazivom “A decent woman” koje su za festivalske potrebe preveli naslovom “Sljedbenica”, a nastalo je u austrijsko-južnokorejsko-argentinskoj koprodukciji i u režiji mladog Lukasa Valenta Rinnera.

Film se temelji na scenariju koji govori o povučenoj kućnoj pomoćnici zaposlenoj u ekskluzivnom naselju pokraj Buenos Airesa. U potrazi za vlastitom slobodom i smislom života odlučuje se pridružiti nudističkom svingerskom klubu iz susjedstva, a njezina sudbina nakon toga veže se u nerazmrsivo klupko sukoba različitih svjetova.

Film gotovo cijelo vrijeme obiluje scenama golotinje, a sam redatelj Rinner priznao je u razgovoru s publikom kako je bio ogromni izazov snimiti takvo što u konzervativnoj sredini kakva je argentinska i gdje je nudizam zapravo u ilegali.

Rinner je kazao kako je ključna ideja filma ipak u upozoravanju na sve veći rasap među paralelnim svjetovima u kojima funkcionira suvremena civilizacija i koji sve češće rezultira brutalnim nasiljem što je svoj odraz našlo i u ovom ostvarenju.

U najatraktivnijem programu u kojemu publika SFF-a u velikom ljetnom kinu ima priliku pogledati najnovije svjetske filmske hitove u subotu je prikazana “Neslavno slavna Florence” u kojoj glume Meryl Streep i Hugh Grant. To ostvarenje britanskog redatelja Stephena Frearsa priča je o bogatoj nasljednici koja unatoč nedostatku talenta pokušava postati opernom pjevačicom.

Redatelj Frears čije je ostvarenje “Kraljica” zabilježilo veliki komercijalni uspjeh osobno je uveličao prikazivanje svog posljedneg filma stigavši na SFF kako bi tamo primio nagradu “Počasno Srce Sarajeva” koja mu je dodijeljena za izvanredni doprinos filmskoj umjetnosti.

Komentiraj