Sao Paulo i Rio de Janeiro biraju nove gradonačelnike

Najveći brazilski gradovi, Sao Paulo i Rio de Janeiro, biraju nove gradonačelnike u nedjelju na lokalnim izborima i posljednjima prije nego što desničarski predsjednik Jair Bolsonaro krene u utrku za novi mandat 2022.

U Sau Paulu, brazilskom ekonomskom središtu, centrista Brunu Covasa izaziva ljevičar Guilherme Boulos, lider Pokreta beskućnika (MTST).

Boulos (38), kandidat nove stranke Socijalizma i slobode (PSOL), zaostaje u anketama za 10 postotnih bodova.

No u prvom krugu 15. studenog pobijedio je Bolsonarova kandidata i ljevičarskog rivala iz puno etabliranije Radničke stranke (PT).

Mladog i karizmatičnog Boulosa zovu novim licem brazilske ljevice koja se još oporavlja od opoziva predsjednice Dilme Rousseff 2016. i zatvaranja bivšeg predsjednika i osnivača PT-a Luiza Inacia Lule da Silve zbog optužbi za korupciju.

Drugi krug izbora odvija se dva dana nakon što je Boulos objavio da je pozitivan na koronavirus pa se morala otkazati završna debata kandidata za gradonačelnika.

Covas, koji je prebolio rak, ima moćnu potporu guvernera Sao Paula Joaoa Dorie, svog prethodnika i mentora te glavnog kandidata koji bi mogao izazvati Bolsonara na sljedećim predsjedničkim izborima.

U lipnju je i Covasu potvrđen koronavirus.

Virus je nepovratno obilježio lokalne izbore u zemlji s 212 milijuna stanovnika.

Izbori su pomaknuti za šest tjedana zbog pandemije, a period između prvog i drugog kruga smanjen je s četiri na dva tjedna.

Vlasti pozivaju birače da ponesu svoje kemijske olovke, poštuju preporuke fizičkog razmaka i više puta dezinficiraju ruke.

Bolsonaro, koji je umanjivao koronavirus kao “manju gripu”, kritiziran je zbog svog odgovora na pandemiju koja je ubila više od 172.000 ljudi u zemlji, što je drugi najveći broj smrtnih slučajeva iza Sjedinjenih Država.

U Rio de Janeiru, drugom brazilskom gradu po veličini, ankete pokazuju da bi aktualni gradonačelnik Marcelo Crivella, evangelički pastor i Bolsonarov saveznik mogao izgubiti. Favorit je bivši gradonačelnik Eduardo Paes iz Demokratske stranke (DEM).

Za sjeveroistočni grad Recife bore se zavađeni rođaci – Joao Campos iz centrističke Brazilske socijalističke stranke (PSB) i Marilia Arraes iz PT-a.

U južnom gradu Porto Alegre se još jedna zvijezda ljevice u usponu, Manuela D’Avila iz Komunističke stranke Brazila, natječe protiv centrista Sebastiaoa Mela. Taj grad potresaju nasilni prosvjedi od prvog kruga izbora nakon što su dvojica zaštitara bijelaca ubila crnog kupca u supermarketu.

U 57 gradova diljem Brazila biraju se novi gradonačelnici.

Komentiraj