SANKCIJE RUSIJI: Ne treba očekivati promjene prilikom Junckerova posjeta

Michele Tantussi/Getty Images

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker upozorio je u utorak da ne treba očekivati “promjene” glede sankcija  Europske unije Rusiji u prigodi njegova posjeta Sankt Peterburgu predviđenom u lipnju.

“Moj posjet Sankt Peterburgu koji ima više gospodarsku nego političku dimenziju, neće biti prigoda da Europska unija najavi bilo kakvu promjenu stajališta prema Rusiji”, rekao je na susretu s francuskim novinarima u Parizu.

“Neću promijeniti opću ocjenu EU-a o postupcima gospodina (Vladimira) Putina”, ruskog predsjednika, istaknuo je Juncker.

Podsjetio je da je više puta vidio Putina i rekao mu da će sankcije “ostati ovakve sve dok se ugovor iz Minska (o miru u Ukrajini) ne provede u djelo”.

Predsjednik Komisije je primijetio da je najava njegova posjeta “unijela pomutnju u nekim zemljama članicama” EU-a, ocijenivši ipak da ona “nije opravdana”.

Jean-Claude Juncker će 16. lipnja sudjelovati na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu. Predsjednik Komisije se tom prigodom treba sastati s Vladimirom Putinom, najavio je u ponedjeljak glasnogovornik EK, što se, smatra, ne kosi s budućom odlukom o produljenju sankcija.

Rusija  je od 2014. pod režimom sankcija EU-a i Sjedinjenih Država zbog ukrajinskog sukoba. EU će krajem lipnja odlučiti o eventualnom produljenju tih sankcija.

Komentiraj