‘Sankcije doista počinju pogađati Sjevernu Koreju’

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Američki državni tajnik Rex Tillerson rekao je u srijedu da Sjedinjene Države imaju dokaze da međunarodne sankcije doista počinju pogađati Sjevernu Koreju i optužio Rusiju da ne provodi sve mjere.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u intervjuu za Reuters ranije u srijedu da Rusija pomaže Sjevernoj Koreji da izbjegava međunarodne sankcije i da je Pjongjang svakim danom sve bliže tome da ispali projektil dugog dometa na SAD.

Tillerson je novinarima rekao da u “prvom redu” zabrinutost stvara rusko nepoštivanje mjera UN-a “ali potencijalno i neka druga područja”, međutim o tome nije detaljnije govorio.

Kazao je da je siguran u to da će pritisak na kraju prisiliti Sjevernu Koreju na pregovore o njezinu nuklearnom programu. Pjongjang je izvodio nuklearne i pokuse s projektilima unatoč UN-ovim i ostalim sankcijama.

“Dobivamo mnoštvo dokaza da te sankcije dosita počinju pogađati”, rekao je Tillerson navodeći obavještajne dokaze te iskaze prebjega.

On je kazao da je Japan na konferenciji o Sjevernoj Koreji u Vancouveru u utorak rekao da je više od 100 sjevernokorejskih ribarskih brodica zalutalo u japanske vode te da je dvije trećine od ljudi u brodicama umrlo.

“Ono što su iz toga shvatili jest da su bili poslani u zimsko vrijeme zbog nestašice hrane i da su poslani da love ribu s neadekvatnim gorivom za povratak”, rekao je.

Kina nije prisustvovala skupu u Vancouveru gdje se 20 zemalja dogovorilo o tome da će pojačati pritisak sankcijama na Sjevernu Koreju, no Tillerson je naglasio ulogu Pekinga.

“Nikada nismo imali kinesku potporu kao sada”, kazao je. “Rusija je nešto drukčiji slučaj, no Kinezi su na težak način shvatili o Sjevernokorejcima”.

Upitan o tome postoji li zabrinutost da će sankcijama biti pogođeni obični, mali ljudi odgovorio je: “To je izbor o kojemu režim odlučuje. Režim odlučuje kako će dodijeliti raspoložive resurse”.

“Ne kanimo preuzeti bilo kakvu odgovornost za činjenicu da (sjevernokorejski vođa Kim Jong-un) izabire da njegov vlastiti narod pati”, rekao je Tillerson.

Komentiraj