Sa(n)jam knjige u Istri od 5. do 13. prosinca

Sa(n)jam knjige u Istri održat će se u Puli od 5. do 13. prosinca, a središnje mjesto okupljanja ljubitelja književnosti te prostor predstavljanja autora bit će galerija Sveta Srca. Sajam će se, naglasili su organizatori, protezati na otvorenom duž De Villeova uspona koji se pretvara u ulicu knjiga i pisaca.

Sajam se ove godine održava pod sloganom ‘Sajam je u Srcima’. Uz štandove s knjigama, posjetitelji će moći posjetiti i ordinaciju terapije poezijom.

“Ova godina koja je pred nas stavila niz nepoznanica, okrenula sve na glavu, učinila nam se idealnom za potpuni odmak od ustaljenih formi, za jedan prevratnički iskorak koji nas idejno vraća i na same početke Sajma, kada smo svake godine oblikovali nove modele predstavljanja knjiga, nanovo otkrivali grad skvotirajući zaboravljene prostore, ulazili u rizike koje je struka smatrala nepotrebnim, a publika s oduševljenjem prihvaćala”, najavila je direktorica Sa(n)jam knjige u Istri Magdalena Vodopija.

Dodala je da je za koncept razgranatog festivala u koji se uključuju i ulice i trgovi grada idealna povijesna jezgra Pule, koja pruža ne samo literarnu scenografiju za knjiška događanja već i mogućnost da se, uz sve mjere i ograničenja, napravi “živi festival” koji nije rizičan za posjetitelje”.

Okosnica programa bit će pjesništvo te program pod nazivom “Nova lica Pule”, a nezaobilazan je i tradicionalni “Doručak s autorom” koji će voditi kulturolog i pisac Aljoša Pužar u Galeriji Cvajner.

“Poezija je pitanje srca, davni je slogan Mauricija Ferlina koji smo koristili na Sajmu. Mislim da to srce, koje nam se nametnulo prije svega zbog središnjeg prostora Sajma Muzejsko – galerijskog prostora Sveta Srca itekako ove godine treba utjehu. Uvjereni smo da ćemo upravo poezijom otvoriti onu osjećajnost kod publike koja joj je u ovim vremenima potrebna. Uz to, ne pamti se godina s toliko novih poetskih glasova, toliko sjajnih knjiga poezije. Poezija je ove godine zaživjela na literarnoj sceni Hrvatske kao nijedan književni žanr”, poručila je Vodopija.

Za one koji neće moći navratiti na 26. Sa(n)jam knjige u Istri, bit će dostupan radijski i video prijenos uživo sa Sajma. Književnici, urednici, izdavači, knjižari i drugi sudionici programa u razgovoru s urednicom i voditeljicom Nevenom Trgovčić predstavljat će svoj rad, a njihovi razgovori će se emitirati u eteru pulskog radija Maestral.

Komentiraj