Sanja Radolović: “Ina je desetljećima HDZ-ova krava muzara. Ovom promjenom sve ostaje isto”

Damir Habijan iz HDZ-a, Sanja Radolović iz SDP-a, MOST-ov Zvonimir Troskot i Hrvoje Zekanović iz HDS-a u četvrtak su komentirali model upravljanja u Ini.

“Očekujem od novih članova Uprave da u periodu od 6 mjeseci porade na tome da se promijeni ovaj način korporativnog upravljanja”, rekao je Habijan za HRT te dodao da smo svjedoci da dosadašnji način upravljanja Inom definitivno nije bio dobar. “Na njima je da pronađu novi model da bude puno transparentniji i efikasniji. Ako govorimo o Upravi, to je njihov zadatak. Dioničari su ti koji moraju razmišljati o tome da se otvore razgovori o promjeni međudioničarskog ugovora, ali za svaki ugovor potrebe su dvije strane”, naglasio je.

Sanja Radolović je naglasila kako ovaj model odgovara MOL-u. “SDP traži da se napokon donese Nacionalna energetska strategija koju Hrvatska nema. Ovako se pokazalo da je Ina već desetljećima HDZ-ova krava muzara. Ništa se ne mijenja s promjenom vođe HDZ-a. Sad se više ne pljačkaju milijuni, sad se pljačkaju milijarde. Ne vidimo kako će osobe koje su sjedile u revizorskom odboru Ine, a sada sjede u Upravi, kako će to promijeniti”, izjavila je Radolović te dodala da takav model nije održiv. “Prvo je bilo da je HDZ očistio sustav od lopova, Sanader je bio lopov, a onda 2017. Ćorić potpisuje memorandum na nagovor gospodina Plenkovića. Zatvara se rafinerija u Sisku i dalje se u potpunosti predaje Ina MOL-u”, zaključila je.

Habijan je podsjetio kako je sve počelo. “Zaboravljaju kad je i kako sve započelo. U trenutku kad se prodaje 25 posto dionica, plus jedna, bila je ponuda i OMV-a, ne samo MOL-a. Uvjeti iz natječaja i kasnije kad je došlo do sklapanja ugovora s MOL-om su promijenjeni. Neki uvjeti su bili mnogo povoljniji u samom ugovoru o kupoprodaji. Ne bih volio da se vraćamo u prošlost”, rekao je.

Zvonimir Troskot je pak rekao kako je zabrinut što je vladajuća stranka obezglavila vodeću energetsku agenciju – HERA-u. “U ovom trenutku imate apsurdnu situaciju da su članovi Upravnog vijeća u ostavci, da bi zamijenili članove HERA-e, to treba izglasati u Saboru putem javnog natječaja koji još nije raspisan. Ova atmosfera je takva da je ovo možda najveća kriza, a vi nemate regulatornu agenciju koju bi to trebali nadzirati. Nitko ne postavlja pitanje da imamo pet članova Upravnog vijeća HERA-e, tri u HEP-u i tri u Ini. HERA tu nema nikakvu ulogu u odabiru u Upravnom vijeću HEP-a i Ine, a ona bi to trebala nadzirati”, komentirao je.

Hrvoje Zekanović je naglasio kako postoje problemi u upravljanju Ine te  da ih treba rješavati. “Jedini način da se ti problemi riješe jest da se ide načinom kojim se sad ide, a to je da se mijenja menadžment. Te ljude treba strpati u zatvor. Vidim da je Vlada oko toga odlučna i ja to pozdravljam. Kolege iz oporbe stalno okušavaju progurati narativ o korupciji i antikorupciji. Ne radi se o stvarnoj borbi protiv korupcije jer ako ne bude tema korupcija, oni će smisliti temu smjene nekog ministra. Ovo je velika korupcija afera, ali ta ekipa se ne bavi time da bi se riješila korupcija, nego se bavi da bi dobili političke bodove”, rekao je Zekanović.

Radolović za Plenkovića kaže da živi u nekom paralelnom svemiru. “Škugoru se mogao prodavati plin po 20 eura, sad ga se prodaje HEP-u i građanima po 41 euro. Očito da Zekanović ne zna kako građani u Hrvatskoj žive u siromaštvu i zašto smo rezigniramo pljačkom Ine od milijarde kuna, nadodala je.

Troskot je naglasio kako  MOL-u nije interesantan plinski biznis već nafta.

Komentiraj